Ziua Culturii Nationale a fost sarbatorita la Ateneu, in prezenta Patriarhului si a Presedintelui Romaniei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Ateneu, în prezența Patriarhului și a Președintelui României

[2019-01-15]
de Gheorghe Anghel

Sesiunea festivă a Academiei Române de Ziua Culturii Naționale a fost celebrată marți, la Ateneul Român, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Președintelui României Klaus Iohannis.
În 15 ianuarie 2019 a avut loc a noua celebrare a Zilei Culturii Naționale, aceasta fiind propusă de Academia Română în urmă cu 10 ani și consfințită legislativ de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010.
Manifestarea academică a fost moderată de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
În cuvântul de deschidere Ioan-Aurel Pop a prezentat semnificația sărbătorii din 15 ianuarie, data nașterii poetului Mihai Eminescu, scrie Mediafax.
Potrivit lui Ioan-Aurel Pop, „cultura aceasta s-a înfăptuit de-a lungul istoriei și se înfăptuiește și acum sub ochii noștri”, explicând faptul că înțelesul acestui domeniu este legat de sensurile istoriei.
Cultura – rol esențial în evoluția spre modernitate
Președintele României a spus în discursul său c㠄atunci când vorbim despre cultura română, nu putem să nu ne referim la rolul său esențial în evoluția spre modernitate a țării noastre”.
El a făcut referire la operele unor mari români precum George Enescu, Constantin Brâncuși, Eugen Ionesco, care „au demonstrat compatibilitatea dintre tradiție și modernitate și stau mărturie îngemănării culturii noastre cu spiritul european și cu valorile artistice internaționale”.
De asemenea, a numit limba român㠄argumentul și temelia aspirației noastre la unitate națională și la progres social” și a evidențiat c㠄pentru carte și limbă au trudit și s-au jertfit dascăli, istorici, poeți și scriitori români, dar, fapt remarcabil, chiar și cărturari de alte etnii”.
Biserica a plămădit și promovat cultura poporului român
În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat faptul c㠄Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție majoră la formarea și promovarea culturii neamului românesc” și a prezentat punctual modalitățile prin care a fost realizat acest lucru.
Părintele Patriarh Daniel a reiterat faptul că primele tipografii de pe teritoriul țării noastre au apărut „în incinta unor mănăstiri sau centre episcopale”, iar „primii meșteri tipografi au făcut parte din cler”.
De asemenea, a oferit exemple de ierarhi și monahi care au contribuit la dezvoltarea culturii naționale și a reamintit că primele instituții de învățământ „au luat ființă în incinta mânăstirilor, apoi a bisericilor de mir”.
Preafericirea Sa a vorbit și despre perioada grea din timpul regimului comunist ateu, apoi a evidențiat că după 1989 „Biserica Ortodoxă Română continuă să fie protectoare și promotoare a valorilor culturale românești”.
Eminescu și Basarabia
Din partea Academiei Române au susținut prelegeri Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, și vicepreședintele Răzvan Theodorescu.
Prezentat ca reprezentant al culturii române de peste Prut, academicianul Mihai Cimpoi a adus un omagiu poetului național, în alocuțiunea intitulat㠄Eminescu și Basarabia”, insistând asupra „rolului esențial pe care poezia acestuia l-a avut în păstrarea și cultivarea limbii române și a identității naționale dincolo de granițele țării”, informează Mediafax.
Cultura: nucleul identitar al oricărui popor
În mesajul său, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, a numit cultura drept „nucleul identitar al oricărui popor” și a făcut referire la „ospialitatea și bonomia românilor” care sunt, „poate înainte de orice, posesorii unor virtuți care țin de îndelungata lor tradiție creștină”.
Ministerul Educației a fost reprezentat de ministrul Ecaterina Andronescu care transmis mesajul intitulat „Omagiu culturii naționale”.
Manifestările academice au continuat cu un recital de poezie oferit de actorul Dorel Vișan și de un concert susținut de Camerata Regală.
Expoziție inedită
Cei prezenți la Ateneul Român au putut admira expoziția inedită vernisată în foaierul ateneului.
Manuscrisul 2261, conținând „Legenda Luceafărului“, precum și ediția facsimilat㠄Manuscrisele Mihai Eminescu“, în 38 de volume, au fost expuse publicului, la 169 de ani de la nașterea marelui poet.
Sesiunea festivă dedicată Zilei Culturii Naționale a fost organizată de Academia Română în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă, beneficiind de colaborarea cu Filarmonica Română, Muzeul Național al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului București, și cu Biblioteca Academiei Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 996, Ultimul acces: 2024-04-17 01:14:02