Credinta, smerenie si rugaciune – reteta duhovniceasca oferita de Femeia Cananeanca: Patriarhul Daniel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Credință, smerenie și rugăciune – rețeta duhovnicească oferită de Femeia Cananeancă: Patriarhul Daniel

[2019-02-10]
Publicat de Iulian Dumitrașcu 10.02.2019
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat duminică cele trei virtuți ale Femeii Cananeence datorită cărora a fost vindecată fiica sa de Mântuitorul Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre: credință puternică, smerenie adâncă și rugăciune stăruitoare.
Virtuțile Cananeencei din Evanghelia de astăzi au fost evidențiate de „înțelepciunea lui Iisus și atitudinea Sa misionară”, potrivit Preafericirii Sale, întrucât El trece hotarele Palestinei unde ajunge la Femeia Cananeancă și refuză să-i răspundă acesteia la prima cerere.
Dacă Mântuitorul nu ar fi recurs la tăcere și apoi la întârziere în oferirea unui răspuns, ucenicii Lui, care de altfel Îl însoțeau, nu ar fi observat la fel de clar calitățile femeii, a explicat Patriarhul în omilia duminicală rostită în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul al Rețedinței Patriarhale.
Femeia Cananeanc㠖 pildă pentru toți oamenii
După ce a descoperit marea credință a Femeii Cananeence, Iisus Hristos a prezentat-o ucenicilor Săi ca fiind „model pentru toți oamenii”, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, Patriarhul României a evidențiat că Biserica a învățat de la Femeia Cananeanc㠄iubirea milostivă față de oamenii care suferă”.
„Ea se ruga zicând «Miluiește-mă, Doamne», pentru că s-a identificat pe deplin cu suferința fiicei sale și devenise glasul fiicei sale care nu se putea ruga, întrucât era posedată de diavol”.
De asemenea, din cuvintele rostite de femeia menționată în Evanghelie învățăm și rugăciunea „Doamne, ajută-mă!”.
„Aceasta este o rugăciune izvorâtă din adâncul inimii, mai ales când omul simte că niciunul dintre oameni nu-l mai poate ajuta, ci numai Preamilostivul Dumnezeu Cel Atotputernic”.
Potrivit Preafericirii Sale, „prin această rugăciune, omul exprimă, în același timp, limita puterilor sale omenești și speranța izvorâtă din credința că numai Dumnezeu îl mai poate salva dintr-o situație gravă, de limita între viață și moarte”.
Prin rugăciunea pentru alții ne întâlnim cu Hristos
Tot din episodul biblic al întâlnirii Domnului Hristos cu Femeia Cananeancă mai învățăm „cât de mare este nevoia de a ne ruga pentru alții”, a spus Patriarhul, mai ales că apar situații neprevăzute în viața omului când acesta nu se mai poate ruga pentru sine însuși.
În astfel de momente este o mare binecuvântare să ai mamă sau tată credincios, soție sau soț credincios, copii credincioși sau prieteni credincioși „care se roagă stăruitor pentru tine”.
Rugăciunea Bisericii
Din textul biblic se desprinde și o prefigurare a „rugăciunii Bisericii lui Hristos pentru toți oamenii aflați în boală și nevoi”.
Biserica invocă harul sau ajutorul lui Dumnezeu pentru întreaga lume, deoarece lumea întreagă a fost creată și există prin mila sau iubirea milostivă a lui Dumnezeu.
La finalul predicii Sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat o învățătură sintetică a Evangheliei Duminicii a 17-a după Rusalii.
Fiecare om care se apropie de Iisus Hristos, în stare de credință, smerenie și rugăciune, va fi ascultat de El, mai ales când acesta se roagă pentru cei care nu se mai pot ruga pentru ei înșiși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 169, Ultimul acces: 2019-08-21 04:06:42