Cele mai frecvente cuvinte la inceputul Postului Mare: pacea si iertarea – Arhim. Clement Haralam - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cele mai frecvente cuvinte la începutul Postului Mare: pacea și iertarea – Arhim. Clement Haralam

[2019-03-14]
de Iulian Dumitrașcu

„În aceste zile de început de Postul Mare cele mai frecvente cuvinte sunt pacea și iertarea”, a spus joi la Patriarhie Arhim. Clement Haralam, eclesiarhul Catedralei Patriarhale.
„La aceasta ne îndeamnă Sfânta Biserică, deoarece nu ne putem apropia de Biserică fără post și mai ales fără iertare, dar iertarea trebuie să treacă prin persoana aproapelui, după cum ne învață Rugăciunea Domnească”, a mai precizat Arhim. Clement Haralam.
Ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de un sobor de preoți și diaconi, condus de Arhim. Clement Haralam.
În omilia rostită, eclesiarhul Catedralei Patriarhale a explicat că Biserica, prin cântările din această perioadă, ne face cunoscut faptul că s-a apropiat vremea pocăinței care, de fapt, se întinde pe toată viața.
„De aceea, este necesar să ne smerim, să ne întoarcem către noi înșine și către aproapele, iar prin aceasta spre Dumnezeu”.
„Aceasta înseamnă pocăința: întoarcerea către tine însuți, recunoașterea vinovățiilor, a viețuirii în păcat și părerea de rău pentru cele rău înfăptuite”, a spus Arhim. Clement Haralam.
Părintele Arhimandrit a mai evidențiat că deși multă lume știe ce înseamnă postul, „abținerea de la păcate și de la unele bucate”, totuși foarte mulți dintre credincioși „țin cu multă strictețe doar una dintre cele două condiții ale Postului și anume, abținerea de la bucate”.
În acest sens, el a atras atenția că omul nu este numai trup, ci și suflet.
„Ca atare, ni se cere ca postul să fie și trupesc și sufletesc. Noi săvârșim faptele cele bune cât și cele rele nu numai cu trupul, ci și cu sufletul nostru”.
„Lipsindu-se de hrana materială, postitorul este îmbelșugat cu o hrană duhovnicească”, a adăugat eclesiarhul Catedralei Patriarhale.
Canonul cel Mare se va reciti, integral de data aceasta, la Denia de joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 114, Ultimul acces: 2019-06-17 02:49:05