Buzau: A trecut la cele vesnice Adela Petre, un tezaur uman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Buzău: A trecut la cele veșnice Adela Petre, un tezaur uman

[2019-03-14]
de Sorin Ionițe

Creatoarea de artă populară Adela Petre, declarată de UNESCO în 2012 „Tezaur Uman Viu”, a trecut la cele veșnice în noaptea de miercuri spre joi, 14 martie 2019, la vârsta de 89 ani.
Cunoscuta creatoare de artă populară din păr de capră era membru al Academiei Artelor Tradiționale din Sibiu, iar în 2002 a primit Medalia Național㠄Serviciul Credincios”, clasa a III-a, pentru „crearea și transmiterea cu talent și dăruire” a unor opere artistice semnificative pentru civilizația românească și universală.
„O veste foarte tristă, Doamna creației populare buzoiene și românești a murit. A fost om de valoare, a promovat cu mare demnitate tradițiile locale și naționale și a format zeci de tineri meșteri populari și a primit cu modestie în 2017 titlul de Cetățean de onoare al județului Buzău”, a declarat pentru Agerpres președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, județul Buzău și de-a lungul celor aproape 70 de ani de activitate a cunoscut toți președinții României, dar și mari personalități precum: Hillary Clinton, Laura Bush, Angela Mekel sau Jill Biden.
Lucrările sale se găsesc acum în muzee din întreaga lume. Originalitatea și autenticitatea i-au adus nenumărate premii naționale și internaționale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 110, Ultimul acces: 2019-06-18 11:42:33