Cand poarta Patriarhul Romaniei rasa neagra? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Când poartă Patriarhul României rasă neagră?

[2019-03-15]
de Gheorghe Anghel

De obicei, Patriarhul României poartă haine clericale de culoare albă ca expresie a permanentei canonicități a Bisericii Ortodoxe Române, care nu a avut niciodată abateri de la comuniunea Ortodoxiei, fiind o Biserică păstrătoare a adevărului.
Cu toate acestea, în mod excepțional, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate purta rasă de culoare neagră în prima săptămână a Postului Mare, în Săptămâna Pătimirilor, la Prohodul Domnului, în contextul perioadei de postire, simbolizând o stare de pocăință profundă.
Deși rasa este de culoare neagră, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române păstrează camilafca de culoare albă în perioada mai sus menționată.
„Haina neagră simbolizează moartea păcatelor și a patimilor spre învierea lăuntrică”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Pr. Vasile Gavrilă de la Paraclisul Universitar Sf. Nicolae Ghica, care a adăugat că Patriarhul României poate îmbrăca haine clericale de culoare neagră și în cazul unor evenimente de doliu național.
Despre ținuta Patriarhului României se menționează în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române:
„Patriarhul poartă ca însemne distinctive: o cruce și două engolpioane, haine de culoare albă: reverendă și rasă, culion și camilafcă având cruce” (Art. 25, 4).
Tradiția purtării hainelor clericale albe a început odată cu primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, care a primit, în ziua întronizării, o camilafcă albă de la Mitropolitul Dionisie al Varșoviei. Apoi, el a extins această culoare la toată ținuta patriarhală.
În Bisericile slave, Întâistătorii poartă ținută neagră și camilafcă albă, iar în Bisericile de tradiție greacă au ținută complet neagră.
Întâistătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale la Sinaxa de la Chambésy – 2016. Foto credit: Basilica.ro/Robert Nicolae
Hainele clericale
Reverenda este o haină preoțească pe care o poartă toți monahii și clericii: diaconi, preoți și ierarhi.
O ținută clericală presupune, pe lân­gă reverendă și o haină care se poartă peste reverendă, cunoscută cu numele de rasă , cro­i­tă cu mâneci mai largi.
Culionul sau potcapul este un acoperământ de cap, realizat din catifea neagră.
La călugări sau episcopi, peste potcap se poartă un acoperământ negru de forma voa­lului, care atârnă pe spate, numit camilafcă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 144, Ultimul acces: 2019-06-18 03:33:58