Biserica romaneasca din Africa de Sud a fost sfintita. Ctitorul, distins cu Crucea Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica românească din Africa de Sud a fost sfințită. Ctitorul, distins cu Crucea Patriarhală

[2019-11-30]
de Sorin Ionițe

Ioan Cuemjiev, ctitorul primei biserici românești de pe continentul african a primit sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la slujba de sfințire a lăcașului de cult, „Crucea Patriarhal㔠pentru mireni.
Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române i-a fost înmânată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment.
Mitropolitul Iosif a oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Damaschin de Johannesburg și Pretoria.
Moment din timpul Sfintei Liturghii. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa
Biserica parohiei românești din Africa de Sud se află în cartierul Midrand din Johannesburg. Construcția ei a început în 2014 având binecuvântarea Patriarhului Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi și a Patriarhului Daniel al României.
Cu ocazia sfințirii, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj prin care a mulțumit Patriarhului Teodor și Mitropolitului Damaschin de Johannesburg și Pretoria pentru grija permanentă arătată comunității românești din această țară.
Patriarhul Daniel a felicitat comunitatea și pe preotul paroh Vasile-Răzvan Tatu care a fost distins cu „Ordinul Sfântul Apostol Andrei” pentru clerici.
Pr. Vasile-Răzvan Tatu. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa
De asemenea, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost oferit domnului Marcel Bian, epitropul parohiei ortodoxe românești din Johannesburg.
Biserica nou sfințită are hramurile: „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României” și „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, ocrotitorul spiritual al ctitorului român Ioan Cuemjiev.
Biserica românească din Johannesburg. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa
La eveniment a fost prezent Marius-Constantin Borănescu, Ambasadorul României în Africa de Sud.
ES Marius-Constantin Borănescu la sfințirea bisericii românești din Africa de Sud. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa
Excelența Sa a oferit la finalul slujbei o recepție oficială cu prilejul Zilei Naționale a României.
Parohia din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000, când comunitatea credincioșilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu Părintele Mircea Corpodean, Asociația Creștin-ortodoxă Român㠄Sfântul Andrei” (SARCOA – Saint Andrew Romanian Christian Orthodox Association).
Parohia a fost înregistrată oficial în Registrul Oficial al Companiilor din Johannesburg pe 7 februarie 2002.
În perioada 2000-2002, sfintele slujbe erau oficiate în spații private, iar între anii 2002-2008, românii s-au rugat alături de credincioși greci, africani și englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei” din Brixton. În perioada februarie 2008 – iulie 2008, acestea au avut loc într-o capelă special amenajată în locuința preotului din Edenvale.
În 2008, Pr. Mihai Corpodean a fost transferat la parohia românească din Auckland, Noua Zeelandă, iar comunitatea parohială din Johannesburg a fost preluată de tânărul preot Răzvan Tatu.
De la venirea sa în Africa, serviciul liturgic a fost oficiat în Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Orange Grove.
Ulterior, a fost cumpărat un teren în Midrand, unde se află în prezent prima biserică românească din Africa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 206, Ultimul acces: 2020-07-02 15:24:06