Doua personalitati ale culturii romane: Mihai Eminescu si Ioan Budai-Deleanu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Două personalități ale culturii române: Mihai Eminescu și Ioan Budai-Deleanu

[2020-01-19]
17.01.2020, Oradea (Catholica) - De Ziua Culturii Naționale, Sala Mare a Primăriei Oradea a fost plină de cei interesați să participe la conferința organizată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea împreună cu Revista de cultur㠄Familia”. Sub titlul generic „Două personalități ale culturii române: Mihai Eminescu, Ioan Budai-Deleanu”, conferința l-a avut ca invitat pe scriitorul Cristian Bădiliță.
Șirul discuțiilor a fost deschis de Traian Ștef, redactorul-șef al revistei „Familia”, care a prezentat legăturile cu Oradea ale poetului național. A fost reiterat faptul că în 1866, Mihai Eminescu a debutat în revista de cultură orădeană care, de altfel, ajungea, la acea vreme, în toate școlile românești din Imperiul Austro-Ungar. „Mihai Eminescu este poetul cel mai important din cultura română, care continuă să ne surprindă chiar și după atâția ani. L-am alăturat pe Ioan Budai-Deleanu care, deși nu era cunoscut la vremea aceea, este totuși unul din scriitorii fundamentali ai literaturii române, al doilea mare om de cultură român, perfect sincronizat cu ideile epocii sale”, a spus Traian Ștef.
În impozantul său expozeu, Cristian Bădiliță a reafirmat c㠄Ioan Budai-Deleanu aparține tradiției greco-catolice de scriitori geniali”. Referindu-se la „Țiganiada”, Bădiliță a recunoscut că epopeea a fost scrisă în limbajul românesc al vremii sale, „un limbaj care s-a opacizat, motiv pentru care Ioan Budai-Deleanu nu a fost publicat la vremea lui. Când a apărut, limba Țiganiadei era deja expirată.” Atât Traian Ștef cât și Cristian Bădiliță au reușit să transcrie în limba română modernă epopeea lui Budai-Deleanu, păstrând poezia, dar cizelând topica.
În încheiere, cuvântul final i-a aparținut Preasfințitului Părinte Virgil Bercea, care a amintit de legătura greco-catolică a unor nume sonore din cultura română, precum Titu Maiorescu, Ioan Budai-Deleanu, respectul lui Eminescu pentru Blaj, Mica Romă. „Biserica Greco-Catolică s-a implicat mereu pentru binele întregii comunități. Să ne întrebăm, urmând aceste exemple ale înaintașilor, ce putem face acum noi pentru binele comunităților în care trăim”, a fost linia de reflecție cu care și-a încheiat cuvântul Episcopul Eparhiei. Seara a fost împodobită și de recitările cu mult talent ale actriței Gabriela Codrea, din Mihai Eminescu, Marin Sorescu și Adrian Păunescu.

Sursa: www.catholica.ro


Contor Accesări: 406, Ultimul acces: 2020-09-18 01:55:54