Arhiepiscopul Varsanufie la Iezerul Valcii: Sf. Antonie ne incredinteaza ca adevarata cunoastere o dobandim prin rugaciune - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Varsanufie la Iezerul Vâlcii: Sf. Antonie ne încredințează că adevărata cunoaștere o dobândim prin rugăciune

[2020-11-24]
de Gheorghe Anghel

„Prin îndelungi privegheri, prin viața ascetică și asprele sale nevoințe, Sfântul Cuvios Antonie ne încredințează că adevărata cunoaștere constă în unirea minții cu Dumnezeu în rugăciune, printr-un efort ascetic continuu de despătimire și rugăciune neîncetată”, a spus luni Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la hramul Mănăstirii Iezerul Vâlcii.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a vorbit celor prezenți despre cum dobândmim mântuirea și despre persoanalitatea Sfântului Antonie.
Înaltpreasfinția Sa a explicat c㠄mântuirea noastră este primită ca dar de la Dumnezeu, însă noi trebuie să lucrăm permanent spre a fi în comuniune cu Acesta”.
Nu se poate dobândi mântuirea fără participarea la sfințenia lui Hristos lucrătoare în Biserică, pentru că în efortul ascetic și în orice faptă bună, darurile primite prin și în rugăciune imprimă sfințenie trupului.
Arhiepiscopul Varsanufie a rezumat viața marelui cuvios Antonie, și a subliniat despărțirea sa de cele lumești și unirea cu Dumnezeu prin rugăciune. El s-a născut în anul 1628, la Ianina, în Munții Pindului. La vârsta de 20 de ani, fiind negustor, a venit în Țara Românească și s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea unde și-a întemeiat o familie. Pe fiul său Mihail l-a încredințat slujirii preoțești.
La vârsta de 64 de ani s-a retras la Mănăstirea Sărăcinești. Dorind să plece în Muntele Athos, episcopul locului nu i-a dat binecuvântare, recomandându-i să se retragă la Schitul Iezeru, aflat în paragină.
„Așezarea Sfântului Cuvios Antonie în sihăstria Iezerului a început printr-o schimbare radicală și o transfigurare totală a vieții sale în vederea urmării lui Hristos pe calea virtuților. Renunțând la neguțătoria lucrurilor folositoare trupului, Sfântul Antonie a devenit iconom al celor bineplăcute lui Dumnezeu, consacrându-și întreaga existență slujirii lui Hristos”, a spus Arhiepiscopul Varsanufie.
A restaurat schitul și a adunat în jurul său mulți ucenici. Mai târziu s-a retras într-o peșteră din apropiere unde a dus o viață aspră în rugăciune, post și lacrimi pentru păcatele sale.
„A renunțat la toată desfătarea pe care lucrurile pământești i le puteau oferi și, liber de toate grijile lumești, și-a îndreptat toată atenția sa spre Dumnezeu, în chilia care era mângâiată nu doar de razele soarelui, ci și de strălucirea harului lui Dumnezeu.
„De aceea și chipul său a fost așezat în lumina slavei dumnezeiești, iar neputrezirea sfântului său trup ne descoperă slava de care se fac părtași sfinții, intrați în odihna Împărăției Preasfintei Treimi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Sfântul Antonie a trecut la cele veșnice în anul 1720. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 466, Ultimul acces: 2024-04-08 02:25:04