Biblioteca Nationala, redeschisa pentru public - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biblioteca Națională, redeschisă pentru public

[2021-01-12]
de Gheorghe Anghel

Biblioteca Națională a României a anunțat pe rețelele de socializare că și-a redeschis porțile pentru cititori.
„Biblioteca Națională a României s-a redeschis de astăzi (ieri – n.r.), 11 ianuarie, și vă așteaptă de luni până vineri, între orele 8:00 – 20:00, în spațiile libere, cu respectarea regulilor de protecție impuse de situația actuală”.
Sperăm că vremea autentică de iarnă nu vă va împiedica să ne fiți alături, așa cum o faceți de fiecare dată!
Biblioteca a fost închisă din 14 decembrie, după ce conducerea instituției a hotărât să se închidă pentru public pe „fondul creșterii constante a numărului de persoane infectate cu COVID-19”.
Biblioteca Națională a României
Potrivit celor mai mulți istorici și cercetători, Biblioteca Națională a României își găsește originile într-una dintre cele mai vechi și reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din București.
Aceasta și-a deschis colecțiile publicului larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franțuzească.
După Unirea din 1859 a obținut statutul de bibliotecă națională primind alternativ denumirea de Bibliotecă Națională și Bibliotecă Centrală.
În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire și statut păstrate până în anul 1901, când este desființată, iar colecțiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primește statutul de bibliotecă națională.
Pentru perioada aceasta doar o singură funcție națională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă și anume, funcția patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înființate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.
Imediat după prăbușirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Națională a României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 68, Ultimul acces: 2021-01-27 02:34:45