Papa Francisc: Sf. Andrei Kim Tae-gon ne invata sa nu renuntam - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Sf. Andrei Kim Tae-gon ne învață să nu renunțăm

[2023-05-24]
foto: Vatican Media
Papa Francisc a vorbit despre zelul apostolic și exemplul martirului coreean Sf. Andrei Kim Tae-gon, la audiența generală de miercuri, 24 mai 2023, din Piața San Pietro. Sf. Andrei Kim Tae-gon și ceilalți martiri coreeni ne învață să avem curaj atunci când împărtășim Evanghelia, chiar și în fața situațiilor dificile, a spus Sfântul Părinte, vorbind despre primul preot catolic nativ din Coreea, care a fost torturat și decapitat lângă Seul, Coreea de Sud, în 1846, la vârsta de 25 de ani. Sf. Andrei Kim Tae-gon a fost canonizat în 1984 împreună cu alți 102 martiri coreeni.

Papa Francisc a arătat că în urmă cu 200 de ani în Coreea, creștinismul era sever persecutat. „A crede în Isus Cristos, în Coreea din acea epocă, însemna a fi gata să dai mărturie până la moarte”. „Oricât de dificilă ar putea fi situația, ba chiar uneori ar părea că nu lasă spațiu mesajului evanghelic, nu trebuie să capitulăm și nu trebuie să renunțăm să ducem înainte ceea ce este esențial în viața noastră creștină, adică evanghelizarea”. Pontiful a amintit un eveniment din viața Sf. Andrei Kim care ilustrează această calitate de a nu renunța. Când catolicul coreean era seminarist, trebuia să găsească un mod de a primi în secret preoți misionari străini în Coreea, deoarece străinilor le era interzis să intre în țară.
„Odat㠖 gândiți-vă la acest lucru pe care l-a făcut Sfântul Andrei – odată el a mers sub ninsoare, fără să mănânce, așa de mult încât a căzut la pământ epuizat, riscând să-și piardă cunoștința și să rămână acolo înghețat. În acel moment, pe neașteptate a auzit o voce: ‚Ridică-te, mergi!’ Auzind vocea aceea, Andrei s-a trezit, observând cum o umbră a cuiva îl conducea.” Papa Francisc a spus c㠄această experiență a marelui martor coreean ne face să înțelegem un aspect foarte important al zelului apostolic. Și anume curajul de a ne ridica atunci când cădem”.
Un alt exemplu privind curajul în evanghelizare al Sf. Andrei, oferit de Papa, este legat de faptul că în situația acelui timp, pentru confirmarea identității creștine a unei persoane, se stabilea anterior un semn de recunoaștere și apoi sfântul „punea în ascuns întrebarea: dar în șoaptă: ‚Tu ești discipol al lui Isus?’ Alte persoane asistau la conversație, sfântul trebuia să vorbească în șoaptă, rostind numai puține cuvinte, cele esențiale. Așadar, pentru Andrei Kim, expresia care rezuma toată identitatea creștinului era ‚discipol al lui Cristos’: ‚Tu ești discipol al lui Cristos?’, dar în șoaptă pentru că era periculos. Era interzis de a fi creștin”.
Așa cum ne arată exemplul Sf. Andrei, a spus Papa, „a fi discipol al Domnului înseamnă a-l urma, a urma drumul Său. Și creștinul este prin natura sa unul care predică și dă mărturie despre Isus. Fiecare comunitate creștină primește de la Duhul Sfânt această identitate, și tot așa întreaga Biserică, din ziua de Rusalii. Și din acest Duh pe care noi îl primim se naște pasiunea, pasiunea pentru evanghelizare, acest zel apostolic mare: este un dar al Duhului. Și deși contextul înconjurător nu este favorabil, ca acela coreean al lui Andrei Kim, pasiunea nu se schimbă, dimpotrivă, dobândește o valoare și mai mare. Sfântul Andrei Kim și ceilalți credincioși coreeni au demonstrat că mărturia Evangheliei dată în timp de persecuție poate să aducă multe roade pentru credință.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3, Ultimul acces: 2023-05-26 22:30:54