Un expert al Vaticanului va merge in Bolivia pe tema abuzurilor sexuale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un expert al Vaticanului va merge în Bolivia pe tema abuzurilor sexuale

[2023-05-24]
foto: Gary Campbell-Hall, CC BY 2.0
În urma unui nou val de scandaluri datorate acuzațiilor de abuzuri sexuale asupra minorilor comise de membri ai diferitelor ordine religioase din țară, Conferința Episcopală Boliviană a anunțat că Mons. Jordi Bertomeu, un oficial al Dicasterului pentru Doctrina Credinței, din Vatican, va sosi în țară pentru a examina progresele înregistrate în prevenirea abuzurilor. Într-o declarație postată pe 21 mai pe site-ul lor, Episcopii subliniază că ei înșiși au cerut ca preotul expert să vină în țară. Potrivit Episcopilor, vizita era deja în pregătire de trei ani. Conferința a precizat că în zilele următoare vor avea loc „întâlniri de natură reflexiv㔠și că acestea se vor desfășura într-un „climat de profundă apropiere față de toți cei care au fost victime ale flagelului abuzurilor în Biserică”. Episcopii și-au reiterat „angajamentul ferm față de justiție” și serviciul lor pastoral față de cei mai vulnerabili.

Mons. Bertomeu lucrează în cadrul Dicasterului pentru Doctrina Credinței. Împreună cu Arhiepiscopul Charles J. Scicluna, a fost delegat de Papa Francisc pentru a se ocupa de cazurile de abuz sexual în Biserica din Chile. În februarie 2018, cei doi au investigat o presupusă mușamalizare de către fostul Episcop de Osorno, Mons. Juan Barros, a abuzurilor comise de regretatul pr. Fernando Karadima, pe care Vaticanul l-a găsit vinovat de abuz sexual în ianuarie 2011. Rezultatele investigațiilor efectuate de Mons. Bertomeu și Mons. Scicluna au fost înmânate Papei, care a decis apoi să se întâlnească cu toți Episcopii chilieni în mai 2018. La finalul acelei întâlniri, prelații din țara sud-americană și-au pus documentele de retragere din funcție în mâinile Sfântului Părinte. Mons. Bertomeu și Mons. Scicluna s-au întors în Chile în iunie 2018 în cadrul unei „misiuni pastorale” pentru a continua examinarea problemelor legate de abuzuri. În cele din urmă, unii dintre Episcopi au fost îndepărtați din Diecezele lor de către Papa Francisc, iar alții au fost menținuți în funcție.
În ultimii ani, Mons. Bertomeu s-a dedicat susținerii de conferințe în diferite țări, încercând să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța prevenirii abuzurilor și a acordării unei atenții prompte victimelor. În luna martie a acestui an, în timpul unei conferințe privind „spațiile sigure”, organizată de Episcopii venezueleni, Mons. Bertomeu a acuzat că abuzul de putere este mult mai grav în cadrul unei instituții spirituale decât în orice alt organism, deoarece poate distruge total persoana. „Găsești un bărbat, o femeie a lui Dumnezeu care te ajută să îți faci vocația să înflorească. Dacă acea persoană este un agresor, acea persoană te poate distruge complet. De aceea, abuzul în Biserică este mult mai grav decât în alte instituții sociale, pentru că abuzul este comis de cineva care se prezintă în numele lui Dumnezeu. Este cea mai mare perversiune care poate exista”, a subliniat el.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 180, Ultimul acces: 2024-06-15 07:22:08