Iuliu Maniu omagiat jubiliar la Londra - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Iuliu Maniu omagiat jubiliar la Londra

[2023-05-22]
fotografie preluată de pe pagina FB a autorului textului
Cel mai mare om politic român al secolului XX, Iuliu Maniu, a fost celebrat în inima capitalei Marii Britanii joi, 18 mai 2023, într-un eveniment cultural de excepție care și-a dorit să marcheze Jubileul celor 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice prin moartea martirică în Penitenciarul de la Sighet (1873-1953).

Manifestarea, care s-a bucurat de un public larg și avizat, a constat într-o expoziție fotodocumentară și trei cuvinte omagiale rostite de pr. dr. Eduard Fartan, rectorul Misiunii Române Unite din Londra, inițiatorul evenimentului; de pr. Cristian Borz, restauratorul și directorul Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin și de Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Coposu. Ambasadoarea Laura Popescu i-a salutat pe toți cei prezenți și a apreciat calitatea expoziției iar Preasfințitul Părinte Episcop Cristian Crișan, Episcop auxiliar în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, a dat citire mesajului Cardinalului Lucian Mureșan, Mitropolitul Blajului, trimis pentru acest eveniment. Claudiu Florian, directorul adjunct al Institutului Cultural Român la Londra, locul care a găzduit evenimentul, a moderat întâlnirea.
Expoziția este rezultatul cercetărilor întreprinse în documentele arhivelor românești. Mulțumesc tuturor prietenilor care m-au ajutat să ajung la documente semnificative. Astfel, viața și activitatea lui Iuliu Maniu, precum și vremurile în care a acesta a trăit, sunt prezentate într-o densă succesiune documentară și fotografică. Expoziția începe cu scene din Transilvania secolului al XIX-lea: studiile, familia și primele sale inițiative politice ca lider pentru drepturile românilor transilvăneni, culminând în rolul său în timpul și după primul război mondial în promovarea Unirii Transilvaniei cu România și a României Mari. Expunerea continuă cu rolul său de lider al Partidului Național Țărănesc în perioada interbelică și dezvăluie încercările sale disperate de a salva democrația în perioada cruntă a instalării regimului totalitar comunist în România, activități care au dus la moartea sa tragică în Penitenciarul Sighet, în 1953.
Evenimentul este o inițiativă a Misiunii Române Unite din Londra, condusă de pr. Eduard Fărtan și s-a bucurat de sprijinul determinant al Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și de colaborarea Institutului Cultural Român. Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 3 iunie 2023 la Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH. (pr. Eduard Fartan pe pagina sa de Facebook)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 216, Ultimul acces: 2024-02-24 03:31:25