Liturghie in ZMCS celebrata in Catedrala din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie în ZMCS celebrată în Catedrala din Iași

[2023-05-22]
foto: Ercis.ro
Biserica Romano-Catolică a celebrat duminică, 21 mai 2023, a 57-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (ZMCS). Pentru a marca acest moment, PS Petru Sescu a prezidat o Sfântă Liturghie solemnă în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, începând cu ora 11.00. Au fost prezenți la altar pr. Adrian Blăjuță, director al Oficiului pentru Comunicații Sociale, pr. Iosif Antili, vicar episcopal pentru Secțiunea Cultură creștină și Dialog ecumenic, preoți implicați în activitatea mass-media. A predicat pr. Vasile Petrișor, secretar episcopal.

În salutul său adresat tuturor celor prezenți în catedrală și celor care urmăreau Sfânta Liturghie prin intermediul radioului ERCIS FM, PS Petru Sescu a făcut cunoscut că Biserica prin această zi „vrea să ne ajute să înțelegem cât de important este cuvântul rostit din inimă, un cuvânt care zidește”, inspirându-se în acest gând din mesajul Papei Francisc „A vorbi cu inima”. Totodată a precizat importanța de a contribui ca mesajul dătător de viață al lui Cristos să ajungă la cât mai multe inimi, chiar prin colecta specială de susținere a tuturor proiectelor media din cadrul diecezei. Lecturile biblice au fost proclamate de colaboratorii angajați în cadrul Oficiului pentru Comunicații Sociale din Episcopia de Iași. Părintele predicator Vasile Petrișor a subliniat în prima parte a predicii prezența continuă a Duhului Sfânt în viața noastră. Pentru simțirea Lui, asemenea apostolilor, creștinii sunt invitați să urce în camera, în „încăperea de sus”, așa cum se exprimă cartea Faptele Apostolilor. Ieșirea noastră de-acolo se produce mereu cu o schimbare sufletească, căci camera este un spațiu al tăcerii, al interiorizării, al reîmprospătării.
Referitor la Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, predicatorul a spus că toți suntem comunicatori, în familie și în orice împrejurare. Important este, așa cum îndeamnă și Papa în mesajul său, să fim comunicatori cu inima. Căci „retorică goală, gramatică fără spirit sunt vorbărie fără viață, care niciodată nu vor ajunge la celălalt”. De aceea, a întărit pr. Vasile, „vorbirea noastră să fie plină de bunătate, capabilă să răspundă nevoilor celorlalți”. Folosind doar un vocabular al iubirii și al milostivirii, putem ajunge la celălalt. Un secret al comunicării bune este comunicarea cu propria inimă: „Nu putem vorbi cu inima altor inimi dacă în prealabil nu am învățat să vorbim cu propria inimă.” Un gând final, demn de a fi reținut, a fost și acesta: simțind bătăile inimii lui Dumnezeu, bătăile inimii proprii, vom fi capabili să ascultăm bătăile inimii celorlalți. Intențiile la Rugăciunea credincioșilor s-au referit la importanța difuzării cuvântului divin prin oameni dăruiți și prin mijloace eficiente.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Adrian Blăjuță, în calitate de director al Oficiului pentru Comunicații Sociale, a ținut să mulțumească tuturor celor care sunt implicați în Asociația „Presa Bună”, menționând numele lor: Silviu Dogariu și Ovidiu Bișog (activitate redacțională, editorială și tehnoredactare, coordonarea site-ului www.ercis.ro etc.); Camelia Cuzuc și Ina Ciutea (Librăria „Presa Bună”); Alexandra Măriuț, Gabriel Măriuț, Silviu Jitaru, Andrei Oancea, Eduard Lucaci, Andreea Dima, toți la Radio ERCIS FM. Bineînțeles, acestui număr restrâns de colaboratori angajați se adaugă atâția alți colaboratori demni de apreciere și mulțumire pentru activitatea foarte extinsă și variată a acestui oficiu. Pr. Adrian a făcut cunoscut numărul de abonamente al revistelor care apar periodic în Dieceza de Iași. A vorbit despre Asociația „Presa Bun㔠înțeles ca un cadru juridic în interiorul căruia funcționează toate domeniile de activitate media. A subliniat importanța radioului Diecezei de Iași care există de mai bine de doi ani: ERCIS FM, care se bucură de aproximativ 50 de colaboratori. Faptul de a ajunge la atâția oameni este semn că întreaga „muncă desfășurată este pe frecvența inimilor ascultătorilor”. I-a amintit pe Episcopii Diecezei de Iași, care întotdeauna și-au manifestat sprijinul pentru susținerea și dezvoltarea mijloacelor de comunicare.
În cuvântul său, pr. Iosif Antili a reliefat faptul c㠄este important ca valorile catolice, cultul catolic să fie cunoscute într-o țară majoritar ortodoxă”. Ceea ce definește ERCIS FM este coordonata culturală și cea spirituală. Radioul, așa cum se prezintă acum, este un model de colaborare între clerici și laici. Oameni cu viziune echilibrată propun un discurs echilibrat prin emisiunile pe care le prezintă, a mai susținut pr. Iosif. Iar radioul, așa cum își înțelege menirea, crede în respectul față de celelalte Biserici și „cultivă o atitudine de respect și cunoaștere reciprocă”. Este datoria fiecărui credincios să susțină acest proiect evanghelizator. „Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți cei care susțin acest proiect” a fost cuvântul final pe care l-a rostit pr. Antili.
Domnul să primească munca, profesionalismul, implicarea, efortul și abnegația fiecărui lucrător media. El să binecuvânteze activitatea editurilor catolice din Dieceza de Iași: „Presa Bună”, „Sapientia” și „Serafica”; același Dumnezeu să binecuvânteze cuvântul rostit sau scris al fiecărui comunicator, așa încât prin toate să se comunice spre oamenii de astăzi frumusețea inepuizabilă a Evangheliei și a valorilor creștine. El să răsplătească cu fericire veșnică munca predecesorilor noștri în tot ceea ce a însemnat propovăduirea Cuvântului divin prin presă și prin media. (Pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 198, Ultimul acces: 2024-05-26 07:00:19