Expozitie permanenta Silviu Oravitzan deschisa la Muzeul Banatului din Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Expoziție permanentă Silviu Oravitzan deschisă la Muzeul Banatului din Timișoara

[2023-09-16]
de Sorin Ionițe

Noua expoziție permanentă intitulat㠄Spațiile Oravitzan” a fost deschisă de Înălțarea Sfintei Cruci la Timișoara. Expoziția propune 80 de lucrări găzduite în opt săli de la etajul Bastionului Maria Theresia.
Vernisajul de joi a fost urmat de o masă rotundă dedicată creației artistului plastic Silviu Oravitzan, la care au participat personalități ale lumii cultural-artistice și muzeale din România, dar și din străinătate.
Expoziția este îmbogățită cu 12 lucrări inedite, pe care Silviu Oravitzan le-a donat Muzeului Banatului, opere din care transpare simbolul, element ce leagă știința de artă, tradiționalul de noutate, metafizicul de teologie, într-o comuniune a formelor și culorilor străbătute de lumina creatoare, informează Mitropolia Banatului.
La eveniment a participat Mitropolitul Ioan, care a evidențiat talentul creator al artistului Silviu Oravitzan și a apreciat puterea de muncă și dragostea sa de artă, de teologie și de știință.
Silviu Oravitzan
Silviu Oravitzan ilustrează în opera sa trei mari paradoxuri. Primul este legat de geografie, demonstrând că Europa de Est a cultivat o formă de rezistență în fața brutalității comunismului prin formele de expresie vii. Al doilea paradox este legat de timp, arătând că, refugiindu-se în ancestral, în arhetipal, arta est europeană este uimitor de modernă. Al treilea paradox este legat de mediu, confirmând prin textura materialelor, partea manuală, migăloasă, și prin apelul la coerență și echilibru, că frumosul autentic are o geometrie intrinsecă, prin care se face diferența față de haos și improvizație.
Într-o carieră ce se întinde pe mai multe decenii, Silviu Oravitzan a expus în numeroase galerii din România, Polonia, Ungaria, Suedia, Belgia, Elveția, Luxemburg și Grecia. De asemenea, este prezent în sute de colecții particulare din România, Franța, Germania, Anglia, Grecia, Austria, Luxemburg, Elveția, SUA și a primit numeroase premii și distincții, atât la nivel național, cât și internațional.
Maestrul Silviu Oravitzan, deși a trecut de vârstă de 81 de ani, încă continuă să creeze artă și astfel, devine sursă de inspirație pentru noile generații de artiști. Așa cum însuși mărturisește, artistul se folosește de simboluri universale precum crucea, pătratul, rombul, cercul și lumina pentru a sublinia profunda întrepătrundere dintre tradiția răsăriteană de rit bizantin și lumea contemporană.
În anul 2003 a avut o bună colaborare cu Arhiepiscopul Bartolomeu al Clujului, pentru reședința acestuia de la Mănăstirea Nicula (2005) și altarul bisericii „Schimbarea la faț㔠din Cluj. În anul 2016 artistul începe colaborarea cu Mitropolitul Ioan al Banatului, concretizată în anul 2023, prin realizarea vitraliului „Lumina”, la Centrul eparhial din Timișoara.
Lucrările maestrului Silviu Oravitzan, care aduc în atenție Geneza și Memoria ancestrală, vor fi expuse permanent la Muzeul Național al Banatului, unde va fi deschis un spațiu dedicat operei acestui reputat artist bănățean.
Expoziția „Spațiile Oravitzan” este organizată de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Fundația „Oravitzan” și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 150, Ultimul acces: 2024-09-06 02:30:01