Sarbatoare cu rugaciune la Zalau: 10 ani de la sfintirea paraclisului din cadrul Centrului Eparhial - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoare cu rugăciune la Zalău: 10 ani de la sfințirea paraclisului din cadrul Centrului Eparhial

[2023-09-15]
de Ștefana Totorcea

Episcopul Petroniu a oficiat joi Sfânta Liturghie la Paraclisul „Sf. Ev. Luca” al Centrului Eparhial din Zalău, care a împlinit în aceeași zi un deceniu de la sfințire.
Ierarhului i s-au alăturat în slujire părinți membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Paraclisul a fost târnosit în 14 septembrie 2013 de Părintele Patriarh Daniel împreună cu Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul Sofronie al Oradiei și Episcopul Iustin, pe atunci Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Paraclisul este ocrotit de Sf. Ev. Luca, deoarece Episcopia Sălajului a fost înființată în ziua de pomenire a sfântului: în 18 octombrie 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, sub președinția Mitropolitului Bartolomeu, a hotărât, cu unanimitate de voturi, înființarea Episcopiei Sălajului.
În data de 22 octombrie a aceluiași an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, tot în unanimitate, înființarea Episcopiei Sălajului. Aceasta era, la momentul respectiv, penultima eparhie creată în interiorul granițelor țării. Doar Episcopia Devei și Hunedoarei a luat ființă mai târziu.
În 10 ianuarie 2008 s-a constituit oficial Adunarea Eparhială a Episcopiei Sălajului, care a propus doi candidați pentru demnitatea de Episcop al Sălajului: Preasfințitul Părinte Irineu Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și reasfințitul Părinte Petroniu Sălăjanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei.
În 5 martie 2008, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost ales cel dintâi Episcop al Sălajului de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ceremonia întronizării a avut loc în 13 aprilie 2008, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău, oficiată de Mitropolitul Bartolomeu, într-un sobor de 17 Ierarhi și în prezența a numeroși preoți, a autorităților centrale, județene și locale și a numeroși credincioși.
Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și nouă așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 86, Ultimul acces: 2024-05-18 23:41:07