Micii crestini din misiunile romane din Kenya in Nyeri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Micii creștini din misiunile române din Kenya în Nyeri

[2023-11-16]
foto: ARCB.ro
Vacanța este un timp oportun în care fiecare poate să își consolideze legătura cu Dumnezeu prin viața trăită în comun cu frații și surorile în credință. De aceea, după terminarea examenelor de final de an, a fost organizată o excursie pentru copiii din clasele VI-VIII din Forole, filială a parohiei Hurri Hills; și Kukub fami și Tigo, filiale ale parohiei Turbi, și din Turbi centru, Kenya. Excursia s-a desfășurat în perioada 6-10 noiembrie 2023, în orașul Nyeri, și numărul participanților a fost de 116 de persoane: 51 de copii din parohia Hurri Hills și 46 din parohia Turbi, 6 părinți, 9 profesori, 2 tineri și 2 preoți. Pentru cei din Forole, excursia a început de duminică seara, 5 noiembrie, când două mașini, una a misiunii din parohia Hurri Hills și alta a poliției, s-au deplasat către Turbi, de unde în următoarea dimineață urma să fie îmbarcarea în autobuze.

De la Forole până în Turbi sunt aproximativ 90 de km, care se parcurg într-o oră și jumătate, dar deoarece în acea seară a plouat din belșug, drumurile au devenit adevărate capcane pentru mașini. În plus, de la ora 14 în tot districtul Marsabit nu a fost semnal la rețeaua de telefonie mobilă. Din cauza lipsei de semnal și a ploii, pr. Cristian Pișta a plecat cu mașina să îi caute și, din păcate, a rămas împotmolit la ieșirea din Turbi, fiind nevoit să se întoarcă pe jos la misiune. Într-un final, pr. Aurelian a ajuns cu o parte dintre copii la ora 21. A doua mașină, cea a poliției a plecat din Forole la ora 21 și a ajuns în parohia din Turbi la ora 8 dimineața. Ea a rămas împotmolită de două ori: o dată pe timpul nopții pe drumul dintre Forole și Turbi și o a doua oară la intrarea în Turbi, la ora șapte dimineața. Imediat ce au ajuns copiii, care au dormit în mașină pe timpul nopții, au primit apă ca să se spele și un ceai și biscuiți pentru micul dejun.
Din Turbi până în Nyeri sunt 452 de km. Călătoria până la destinație durează aproximativ 12 ore. Cele două autobuze au pornit imediat, deoarece călătoria era lungă. Pe drum s-a cântat, s-a recitat Sfântul Rozariu și s-au făcut prezentări ale locurilor prin care se trecea. Pentru mulți copii a fost pentru prima dată când au ieșit din propria zonă și au văzut orașele Marsabit, Isiolo, Nanyuki și Nyeri, primele trei doar în trecere. În Nyeri, de la sosire și până la plecare, am fost cazați la Școala Primar㠄Holy Angels Academy”, care se află sub conducerea surorilor din Congregația „Holy Angels”, înființată în 1903, în Sri Lanka, de Episcopul Joseph Van Reeth SJ.
A doua zi am început-o cu celebrarea Sfintei Liturghii, după care am vizitat ferma „Nyeri Hill Farm”, care se află în administrarea Arhidiecezei de Nyeri. Principala activitate a acestei ferme este cultivarea cafelei. Aici copiii au văzut cum se plantează și se îngrijesc arborii de cafea, cum se adună și cum sunt pregătite boabele de cafea pentru a fi vândute. De asemenea, aici au văzut cum sunt crescute și îngrijite vacile. După-amiază, cei mici au vizitat mormântul fondatorului Mișcării Scout, Robert Baden-Powell, unde li s-a explicat cine a fost acest om și rolul pe care îl are Mișcarea Scout în lume. Ei s-au rugat pentru sufletul acestuia și pentru toți răposații care au făcut parte din mișcare. Apoi au vizitat Catedrala Fecioara Consolării și au fost pentru prima dată în viața lor într-un supermarket. Ziua s-a încheiat cu vizionarea filmului despre viața Sfintei Iosefina Bakhita.
Ziua a treia, prin participarea la Sfânta Liturghie, am început-o mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru jertfa Fiului Său pe cruce. Ulterior copiii au vizitat Universitatea Tehnologic㠄Dedan Kimathi”, unde au avut ocazia de afla care sunt beneficiile faptului de a urma, după terminarea liceului, o facultate. În această zi am intrat și în Seminarul Mare din Nyeri, „Cristos, Regele Universului”, unde copiii au văzut condițiile în care se pregătesc viitori preoți și i-au salutat pe seminariștii Diecezei noastre de Marsabit, care ne-au întâmpinat călduros. Prânzul a fost servit la Centrul pentru tineri al Arhidiecezei de Nyeri, „Quo Vadis”, unde am rămas pentru 4 ore, timp în care copiii au învățat cântece și dansuri noi de la animatorii acestui centru. Întorși la locul de cazare, după cină, surorile le-au vorbit copiilor despre viața consacrată, frumusețea și importanța unei vieți dăruite lui Dumnezeu.
În ziua a patra, micii creștini au mers la Institutul de pregătire tehnic㠄Mukurweini”, unde li s-au prezentat mai multe ateliere: electricitate, tâmplărie, electronică, TIC etc. După acest tur educațional au mers la sanctuarul „Irene Stefani Nyatta” din Gikondi, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie. Acest sanctuar a fost ridicat de Arhidieceza de Nyeri în cinstea acestei Fericite, o soră din Congregația Misionarilor Consolata, care a locuit și a lucrat aici pentru o perioadă de zece ani. În ultima seară din această excursie, copiii au prezentat surorilor și preoților cântece și dansuri tradiționale, iar după acest moment au mâncat, pentru prima dată în viața lor, pizza.
În ultima zi a excursiei, înainte de a se trezi cocoșul, am mers bucuroși să celebrăm Sfânta Euharistie, ca mulțumire pentru aceste zile de har petrecute în Nyeri. Imediat după micul dejun am pornit înapoi spre casă, plini de bucurie. Suntem recunoscători bunului Dumnezeu pentru zilele frumoase petrecute în acest oraș, pr. Boniface Mwangi Wambui, surorilor din Congregația „Holy Angels” și tuturor catolicilor din Arhidieceza de Nyeri, care ne-au oferit cazarea și masa gratuită pentru copiii din comunitățile noastre și au făcut posibilă vizitarea acestor locuri. Bunul Dumnezeu să îi binecuvânteze și să îi răsplătească pentru gestul lor de credință și de iubire. (Pr. Ștefan Lenghen pentru ARCB.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 15, Ultimul acces: 2023-11-28 00:54:32