120 de ani de la nasterea Parintelui Dumitru Staniloae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

[2023-11-16]
de Alexandru Boboc

S-au împlinit 120 de ani de la nașterea Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari teologi români.
Părintele Dumitru Stăniloae a fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.
Pentru marele dogmatist român va fi amenajat un muzeu la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Vechi din centrul Capitalei.
Biografie
Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut în data de 16 noiembrie 1903 în Vlădeni, județul Brașov. A urmat cursurile Liceului confesional umanist „Andrei Șaguna”, apoi, în 1922, a primit o bursă la Universitatea din Cernăuți.
Licența în Teologie a fost elaborată sub conducerea prof. Vasile Loichiță, cu tema Botezul copiilor; a primit o bursă pentru studii de specializare la Atena.
În toamna anului 1928 și-a susținut la Cernăuți teza de doctorat cu titlul Viața și opera patriarhului Dosoftei al Ierusalimului și legăturile lui cu Țările Românești, sub îndrumarea prof. V Loichiță.
În ianuarie 1929 a plecat să studieze la Berlin, având profesori pe Hans Lietzmann și Reinhold Seeberg, apoi la Paris și la Belgrad, pentru studii de Bizantinologie și Dogmatică și documentare asupra operei originale a Sfântului Grigorie Palama.
La întoarcerea în țară a fost încadrat profesor suplinitor la catedra de Teologie fundamentală a Academiei Teologice „Andreiene”, unde a desfășurat activitate didactică timp de 17 ani.
În 5 octombrie 1930 s-a căsătorit cu Maria (născută Mihu), doi ani mai târziu a fost hirotonit preot, iar peste încă un an, în 8 octombrie, s-a născut fiica lui, Lidia.
În iunie 1936 a fost numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, funcție îndeplinită până în 1946. A apărut la Sibiu, în 1946, primul volum din traducerea Filocaliei și tot în același an a fost transferat prin „chemare” la Facultatea de Teologie a Universității din București, urmându-l la catedra de Teologie ascetică și mistică pe Nichifor Crainic.
Din 1950 a participat la întâlnirile organizate de grupul Rugul aprins, din care nu a făcut parte, dar unde a conferențiat de câteva ori.
În 1958 a început un nou val de arestări în România, iar la 4 septembrie a fost arestat și ulterior dus la Aiud. A fost eliberat cinci ani mai târziu în ianuarie și a lucrat ca funcționar la Biblioteca Sfântului Sinod.
A devenit membru corespondent al Academiei Române din 1990, iar membru titular din 1991. A trecut la cele veșnice în ziua de 5 octombrie 1993.
*Sursa: volumul Părintele Dumitru Stăniloae. Biobibliografie, apărut la Editura Patriarhiei Române, București – 2013.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17, Ultimul acces: 2023-11-27 17:59:42