Sinod la Chisinau: Proiecte de anvergura anuntate de Mitropolia Basarabiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sinod la Chișinău: Proiecte de anvergură anunțate de Mitropolia Basarabiei

[2023-11-16]
de Sorin Ionițe

Sinodul Mitropoliei Basarabiei s-a întrunit miercuri în ședință de lucru, la Reședința Mitropolitană din Chișinău. La finalul lucrărilor, ierarhii au avut o întrevedere cu Secretarul de stat pentru Culte și cu o delegație din Centrul de Presă Basilica.
În cadrul ședinței de lucru, Mitropolitul Petru al Basarabiei împreună Episcopul de Bălți și cel al Basarabiei de Sud au evaluat activitatea pe 2023 și au discutat despre bugetele pe anul viitor. Totodată, a fost asumată ideea de a dedica anul 2025 drept „An Centenar al Mitropoliei Basarabiei și Centenar al Patriarhiei Române”.
Discuții extinse au avut loc pe tema reglementării situației canonice a parohiilor din eparhia Bălți. Analizele au inclus și aderarea parohiilor din structura rusă la Mitropolia Basarabiei, potrivit comunicatului de presă transmis la finalul întrunirii.
De asemenea, a mai avut loc și o prezentare a situației din Ucraina și a demersurilor pentru înregistrarea cultului „Biserica Ortodoxă Română”.
Proiecte de anvergură
În cadrul întâlnirii sinodale, Episcopul Veniamin a prezentat un raport impresionant privind activitățile din Eparhia Basarabiei de Sud, incluzând 30 de șantiere de construcție și reparație a lăcașurilor de cult.
Episcopul Antonie de Bălți a detaliat planul de activitate ce vizează construcția catedralei episcopale din Bălți și alte proiecte culturale, pastorale și misionare semnificative.
În a doua parte a ședinței, Arhidiaconul Maxim Sturza, Consilier mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului, a adus la cunoștință proiectele majore din Arhiepiscopia Chișinăului, care vor fi implementate sau finalizate anul viitor:
Construcția unei catedrale mitropolitane în centrul municipiului Chișinău;
Construcția unui centru social în Chișinău pentru persoanele vârstnice sau care provin din medii defavorizate;
Lansarea unui post de televiziune și de radio ale Mitropoliei Basarabiei în colaborare cu Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române;
Alocarea resurselor financiare necesare finalizării lucrărilor de construcție și înfrumusețare ale Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Buiucani, care va trece în gestionarea directă a Mitropoliei Basarabiei.
Spre sfârșitul ședinței, Ciprian Vasile Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte al Guvernului României, aflat într-o vizită specială la Chișinău, s-a alăturat discuțiilor, pe marginea proceselor și evoluțiilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova.
Lucrările s-au încheiat printr-o întrunire comună cu reprezentanții Trinitas TV și Radio Trinitas în care au discutat diverse aspecte misionare, pastorale, educaționale și mediatice.
Preasfințitul Părinte Veniamin a încheiat evenimentul, oferind distincții omagiale centenare ale Episcopiei Basarabiei de Sud tuturor reprezentanților prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14, Ultimul acces: 2023-11-26 02:07:38