Cardinalii Müller si Schönborn: Hirotonirea femeilor este imposibila - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalii Müller și Schönborn: Hirotonirea femeilor este imposibilă

[2024-06-11]
Cardinalul Gerhard Muller (Elke Wetzig, CC BY-SA 3.0)
La scurt timp după ce Papa Francisc s-a opus posibilității diaconatului pentru femei, doi Cardinali de limbă germană au declarat public că doar bărbații pot fi hirotoniți întru Preoție. „Femeile nu pot fi chemate la această slujire”, a declarat Cardinalul Gerhard Ludwig Müller pentru portalul elvețian Kath.ch pe 7 iunie. „Preotul îl reprezintă pe Cristos în masculinitatea Sa.” Cardinalul german, care a fost prefect al Congregației – în prezent Dicasterul – pentru Doctrina Credinței din 2012 până în 2017, a subliniat fundamentele teologice și doctrinare ale acestui punct de vedere, spunând că interdicția pentru femei de a fi hirotonite preot este adânc înrădăcinată în Sacramentul însuși.

Mons. Müller, care a predat teologie dogmatică la Universitatea Ludwig Maximilian din München, a subliniat „egalitatea fundamentală a tuturor oamenilor în relația lor personală cu Dumnezeu”, fie că sunt bărbați sau femei. La fel cum „un bărbat nu poate deveni mamă și o femeie nu poate deveni tată”, doar bărbații sunt chemați la preoție, a spus Cardinalul Müller, potrivit CNA Deutsch. „Vocația vine de la Dumnezeu. Ar trebui să ne plângem lui Dumnezeu însuși că a creat ființele umane ca bărbat și femeie.” Făcându-se ecoul cuvintelor Papei Francisc despre natura Bisericii, prelatul a subliniat c㠄Biserica nu poate fi reprezentată de un bărbat, pentru că ea este femeie, iar Maria, Mama lui Dumnezeu, este arhetipul ei. Este în natura Sacramentului faptul că doar un bărbat îl poate reprezenta pe Cristos în raport cu Biserica.”
Declarațiile prelatului german urmează celor ale Cardinalului Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena, informează tot CNA Deutsch. Într-o predică ținută la Universitatea Catolică ITI din Austria, la 1 iunie, Mons. Schönborn s-a declarat „profund convins că Biserica nu poate și nu trebuie să schimbe acest lucru, pentru că trebuie să păstreze misterul prezenței femeilor într-un mod nealterat”. „Cu toții ne-am născut dintr-o femeie. Acest lucru se va reflecta întotdeauna în misterul Bisericii.” Ca și Mons. Müller, Cardinalul Schönborn a afirmat învățătura Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, potrivit căreia hirotonirea femeilor ar încălca un principiu ecleziologic fundamental.
În 1994, Papa Ioan Paul al II-lea, citând învățătura tradițională a Bisericii, a declarat în scrisoarea apostolică Ordinatio Sacerdotalis: „De aceea, pentru ca orice îndoială să fie înlăturată cu privire la o chestiune de mare importanță, o chestiune care ține de însăși constituția divină a Bisericii, în virtutea slujirii mele de întărire a fraților (cf. Luca 22,32) declar că Biserica nu are nici un fel de autoritate pentru a conferi femeilor hirotonia preoțească și că această hotărâre trebuie să fie definitiv susținută de toți credincioșii Bisericii”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 13, Ultimul acces: 2024-06-16 22:22:08