Hristos a venit in lume sa ne vindece de miopia spirituala, a explicat Episcopul Ignatie al Husilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hristos a venit în lume să ne vindece de miopia spirituală, a explicat Episcopul Ignatie al Hușilor

[2024-06-10]
de Andrei Ursulean

În Duminica a 6-a după Paști, în ziua în care Biserica amintește de minunea vindecării orbului din naștere, Episcopul Ignatie al Hușilor a publicat un articol în Ziarul Lumina în care a subliniat c㠄Hristos S-a născut din Fecioara Maria, din pântecele ei preacurat, ca dintr-o fântână curată și neprihănită, fiind trimisul lui Dumnezeu-Tatăl în această lume ca să ne vindece de miopia spirituală”.
Preasfinția Sa explică minunea vindecării orbului din naștere ca având două dimensiuni: o dimensiune a infirmității fizice și o alta a desăvârșirii sufletești. Cauza suferinței rămâne, în continuare, necunoscută.
„Nu orice infirmitate a trupului trebuie să aibă drept cauză obligatorie păcatele omului, pentru că este o taină a lui Dumnezeu. El știe cel mai bine de ce unii suferă de anumite infirmi­tăți ale trupului sau ale sufletului”.
Orbul din naștere devine văzător de Dumnezeu
Vindecarea orbului nu se rezumă doar la redobândirea vederii fizice, ci la aprofundarea înțelegerii spirituale.
„Consistența acestei minuni rezidă în faptul că orbul, după vindecare, devine văzător de Dumnezeu. Nu primește numai darul unei vederi fizice, ci are capacitatea – darul lui Dumnezeu primit în inima lui – de a vedea cele profunde, dincolo de cele care ni se înfățișează vederii trupești”.
„Orbul vindecat avea disponibilitatea lăuntrică de a vedea dincolo de aparențe. Știa să se uite dincolo de cele care nouă ni se înfățișează și peste care nu trecem. Noi nu trecem înspre partea nevăzută, care se ascunde întotdeauna în spatele vizibilului. A căpătat darul de a «vedea» nevăzutul”, a reliefat ierarhul.
„Cărturarii și fariseii manifestau, din nefericire, alergie față de toate lucrările lui Dumnezeu-Omul. Ei nu au putut să accepte că orbul a fost vindecat de Hristos, conform mărturiei pe care el le-a dat-o”.
Universul lăuntric se luminează prin retina spirituală
Mântuitorul îi descoperă orbului vindecat nu numai lumina zilei, ci îi dăruiește „retina spirituală, morală, de a capta lumina dumnezeiască și de a o transforma într-o mărturisire deosebită și convingătoare”.
„Orbul din naștere a fost înzestrat de Hristos cu o retină duhovnicească, care avea capacitatea să asimileze lumina spirituală, pe care a transpus-o într-un dialog apologetic deosebit de frumos și profund”.
Dovadă a asimilării luminii spirituale este atitudinea celui vindecat în dialog cu fariseii și cărturarii și a mărturiei apologetice a acestuia.
„Dacă noi suntem sinceri și Îi încredințăm Domnului cele ale universului nostru lăuntric, El ne dăruiește vindecare și ne ajută să ne recăpătăm vederea spirituală, pierdută în urma păcatului. Păcatul ne întunecă și stinge lumina din noi, transformându-ne în niște miopi spiritual”.
Miopia spirituală în raport cu vederea duhovnicească
„Din păcate, mulți dintre noi suntem orbi sufletește”, a explicat Preasfinția Sa, „nu avem capacitatea de a vedea esența lucrurilor. Ne oprim doar la ceea ce ține de aparență și judecăm, calomniem și batjocorim foarte ușor”.
„Nu pătrundem în adâncul inimii celui pe care îl judecăm. Ne lăsăm ademeniți de manipulări, care nu au un fundament rațional, așa cum nu avea nici un fundament real ceea ce spuneau cărturarii și fariseii”.
„Dacă noi asimilăm lumina lui Hristos, pe care o primim în sfintele slujbe și, în mod desăvârșit, când ne împărtă­șim cu Trupul și Sângele Lui, vom putea da răspuns celor care încearcă să ne clatine și să ne dărâme convingerile lăuntrice și viziunea duhovnicească despre Dumnezeu și trăirea cre­dinței”, a adăugat Părintele Episcop.
Totodată, în același articol, Episcopul Hușilor mai explică anumite nuanțe referitoare la ideologie și manipulare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9, Ultimul acces: 2024-06-16 08:32:47