Mitropolitul Laurentiu al Ardealului a sfintit lacasul de cult al Schitului hunedorean Cucuis - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a sfințit lăcașul de cult al Schitului hunedorean Cucuiș

[2024-06-11]
de Andrei Ursulean

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat duminică slujba de sfințire a bisericii Schitului hunedorean Cucuiș, așezată sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei.
Din sobor au făcut parte Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei, Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului și Arhiereul vicar Gherontie Hunedoreanul al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Mitropolitul Laurențiu a vorbit, cu această ocazie, despre rânduiala târnosirii lăcașurilor de cult.
„Primul pas pe care îl facem în construcția ei este punerea pietrei de temelie. Deci lăcașul, terenul pe care se va ridica lăcașul acesta este scos din uzul comun, adică de la Dumnezeu l-am primit și îl oferim Lui. A doua etapă a construcției unei bisericii este zidirea în sine. Biserica s-a ridicat, s-a împodobit și după ce a fost și împodobită cu pictură, ea este târnosită, sfințită”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
„În centru bisericii se află altarul pe care se va săvârși Sfânta Liturghie. De aceea masa aceasta a altarului a fost zidită cu foarte multă atenție și prin mai multe acțiuni asupra ei. Întâi de toate în centrul Sfintei Mese, într-o nișă anume rânduită s-a pus acel hrisov, acea scrisoare semnată de ierarhii care au făcut sfințirea, și se pun și moaște de sfinți mucenici pentru că pe masa altarului se va săvârși jertfa nesângeroasă a Mântuitorului Hristos care s-a săvârșit odată pentru totdeauna și se prelungește prin Jertfa Euharistică”, a adăugat Părintele Mitropolit.
Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată la altarul exterior al așezământului monahal.
Vindecarea, prilej de mărturisire
Preasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre minunea vindecării orbului din naștere, drept îndemn la mărturisirea credinței.
„Vedeți, boala de multe ori este un prilej ca Dumnezeu să ne arate iubirea Lui milostivă și puterea Lui vindecătoare. Să ne arate că unii oameni care sunt bolnavi, dar primesc vindecare, devin mărturisitori ai Lui Hristos și ai Dumnezeirii Lui”.
Totodată, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei le-a mulțumit tuturor celor implicați în edificarea lăcașului de cult.
„Iată-ne astăzi cu toții împreună mulțumind lui Dumnezeu și așa cum spuneam la rugăciunea de sfințirea picturii, Dumnezeu care răsplătește și celui care dăruiește un pahar cu apă celui însetat cu atât mai mult va răsplăti din belșug tuturora celora care au dragoste față de lăcașul Său cel sfânt, au dragoste față de Sfânta Sa Biserică și slujesc cu credincioșie Evanghelia Sa și poruncile Sale cele mântuitoare”.
La recomandarea Episcopului Devei și Hunedoarei, starețul așezământului monahal, protos. Andrei Mihalyi, a primit din partea Mitropolitului Laurențiu „Crucea șaguniană pentru clerici”. Înaltpreasfinția Sa a mai oferit „Crucea șaguniană pentru mireni” altor doi binefăcători ai lăcașului de cult.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Nestor a conferit Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop pentru mireni” și distincții onorifice mai multor persoane implicate în edificarea lăcașului de cult.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11, Ultimul acces: 2024-06-16 08:33:00