Puterea dragostei, noblete a sufletului: 149 de ani de la nasterea Reginei Maria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Puterea dragostei, noblețe a sufletului: 149 de ani de la nașterea Reginei Maria

[2024-10-29]
de Ștefana Totorcea

Regina Maria a României s-a născut ca Principesă a Marii Britanii și Irlandei în 29 octombrie 1875, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului reformator Alexandru al II-lea al Rusiei, care a abolit șerbia în Rusia în aceeași epocă în care Abraham Lincoln abolea sclavia în Statele Unite ale Americii.
La 17 ani, în 29 decembrie 1892, s-a căsătorit cu Principele Ferdinand, moștenitorul Tronului României, împreună cu care a avut șase copii și a creat România Mare.
Într-una din numeroasele sale scrieri memorialistice, Majestatea Sa mărturisea că nu-și poate închipui lumea fără copii și că aceștia au fost „punctul central” al vieții ei. A fost scriitoare, promotoare a portului popular românesc și prima femeie membră a Academiei Franceze de Arte Frumoase.
Principele Ferdinand, Principesa Maria și copiii Carol, Maria, Nicolae și Elisabeta, 1906. Sursa foto: Wikipedia
Dar feminitatea, sensibilitatea și dragostea ei pentru frumos nu au împiedicat-o să-și asume cu un deosebit curaj rolul de lideră a națiunii. L-a determinat pe Regele Ferdinand să-și depășească reticența dată de originea germană și să intre în război de partea Antantei, pentru a fi alături de câștigătorii războiului și a obține unificarea României.
Regina Soldat
Regina Maria și regele Ferdinand I decorând soldații distinși în luptele de la Mărășești, 28 august 1917. Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
În Războiul de Reîntregire (Primul Război Mondial, 1914-1918), când România a trecut prin momente dramatice, a mers ca soră de caritate în cele mai fierbinți puncte de pe front, unde a încurajat soldații și a alinat răniții, înfruntând cu noblețe pericolele epidemiologice, gloanțele și obuzele.
„Toată viața am fost puternic înzestrată cu darul milei, ceea ce a fost la temelia tuturor faptelor mele, ceea ce lămurește amestecul de putere și slăbiciune, ce se războiesc în mine ca două ființe vii. Ascunsă, dar stăruitoare, mila alcătuiește cea mai adâncă rădăcină a eului meu”, scria Regina Maria în „Povestea vieții mele”.
În Duminica Mironosițelor din Anul Centenar al Marii Uniri, Patriarhul Daniel a menționat-o pe Regina Maria ca exemplu de „femei din poporul român care, în 1918, prin strădania și jertfelnicia lor, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”.
Era supranumit㠄Regina Soldat” sau „Mama răniților” pentru prezența ei pe front, în timp ce Contele Charles de Saint-Aulaire, ambasadorul Franței în România, scria: „Există un singur bărbat în România și acela este Regina”.
Regina Maria la căpătâiul unui soldat rănit în timpul Războiului de Reîntregire. Sursa foto: Arhivele Naționale ale României
„Vederea lor te umple de umilință. De ce trebuie să se lase ei uciși ca să-i cârmuiesc eu pe cei mulți, într-o zi pe care oamenii aceștia simpli, probabil, nu vor trăi s-o vadă ? De ce ?” scria suverana despre răniți în „Jurnal de război. 1916-1917”.
Regina Maria împreună cu sătenii din Bran. Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
După război, a mers personal într-un turneu diplomatic în Occident, pentru a se asigura că noul stat român unificat va include cât mai multe din teritoriile locuite de români.
Din dragoste pentru popor
Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari în 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Sursa foto: Arhivele Naționale ale României
Curajul și „bărbăția” Reginei Maria au provenit din dragoste: „Am România în gând, inimă și suflet”, scria ea. „Am învățat să iubesc munca țăranilor, să le apreciez răbdarea, perseverența, fidelitatea și am învățat de la ei să iubesc mirosul grâului.”
În „Țara mea”, Regina Maria a evocat reacția poporului atunci când vizita diverse sate românești:
„De multe ori am fost primită din inimă în aceste sătucene, țăranii ieșindu-mi înainte cu mânile pline de flori. La cel dintâi semn de apropiere a trăsurii mele, cete de călăreți rustici vin în goană ca să mă întâmpine, săltând grăbit pe căluții lor zburliți, purtând stegulețe ori ramuri înflorite și chiuind de bucurie. Se țin hojma de trăsură, ridicând nori de praf. […] Clopotele satului sună, glasurile lor sunt pline de voioșie; și ele-ți strigă: bine-ai venit! Cete de femei îmbrăcate vesel și de copii se revarsă din case, după ce și-au prădat grădinile ca să samene flori în calea Reginei lor”.
Regina Maria la Balcic, cca. 1930. Sursa foto: ReginaMaria.org
Suverana a adormit în Domnul în data de 18 iulie 1938 și este înmormântată la Mănăstirea Curtea de Argeș, necropolă regală.
A cerut ca inima să-i fie păstrată într-o raclă la Capela Stella Maris a reședinței sale din Balcic (Bulgaria de azi). După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima Reginei a fost mutată la Bran.
„Poate de mine vă veți aminti, deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare”, a scris Regina Maria în „Scrisoare adresată Țării și Poporului meu”.
„Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasa țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.”
Pe ultimul drum, Armata Română a oferit un salut unic și irepetabili reginei care, încă din 1895, a fost desemnată Comandant Onorific al Regimentului 4 Roșiori: au salutat-o cu baionetele înfipte în pământ și patul armei în sus.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 78, Ultimul acces: 2025-06-16 00:16:56