Papa Francisc: Canonistii trebuie sa iubeasca dreptatea, caritatea, adevarul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Canoniștii trebuie să iubească dreptatea, caritatea, adevărul

[2024-11-27]
foto: Vatican Media
„Iubirea – caritas – este o forță extraordinară care îi împinge pe oameni să se angajeze cu curaj și generozitate în domeniul dreptății și al păcii. Este o forță care își are originea în Dumnezeu, Iubirea veșnică și Adevărul absolut”. Papa Francisc și-a deschis discursul adresat sâmbătă, 23 noiembrie, participanților la un curs de formare organizat de Tribunalul Rota Romana cu aceste cuvinte din „Caritas in Veritate”, enciclica din 2009 a Papei Benedict al XVI-lea. Misiunea Rota Romana, cea mai înaltă curte de apel a Bisericii, precum și a fiecăruia dintre tribunalele inferioare ale Bisericii, poate fi descrisă ca o „slujire a dreptății și a carității în adevăr”, a spus el.

Canoniștii, a adăugat el, sunt chemați să iubească dreptatea, caritatea și adevărul, care sunt atât de strâns legate între ele încât, dacă una lipsește, toate trei își pierd autenticitatea. „Nici dreptatea fără caritate, nici caritatea fără dreptate”, a spus el. „Caritatea fără dreptate nu este adevărata caritate.” Dreptatea presupune căutarea binelui întregii comunități și trebuie să fie temperată de milostivire, „pentru că dreptatea poate fi înțeleasă doar în lumina carității”. „Nu uitați niciodată”, a îndemnat Papa, „că cei care vin la voi în căutarea exercitării oficiului vostru eclezial trebuie să întâlnească întotdeauna chipul Mamei noastre, Sfânta Biserică, care își iubește cu tandrețe pe toți copiii”.
Iubirea, a notat el, îi învață pe canoniști să își cultive „sensibilitatea juridică”, astfel încât să poată recunoaște „ceea ce constituie un adevărat drept al persoanei în cadrul Bisericii”. Papa Francisc a continuat invitându-i pe toți să depășească teama de justiție, deoarece aceasta poate submina caritatea datorită înrădăcinării într-un concept greșit de justiție ca exercițiu pur punitiv. Dreptatea, a spus el, „este o virtute distinct altruistă care caută binele celuilalt”, ceea ce o leagă strâns de caritate și milostivire. „Caritatea nu anulează dreptatea și nici nu relativizează drepturile”, a spus el. „În numele iubirii, nu putem neglija ceea ce este o datorie a dreptății.”
Ca exemplu, a notat el, normele actuale privind cazurile matrimoniale nu pot fi compromise în căutarea vitezei, deoarece „milostivirea nu abolește dreptatea”. Caritatea și dreptatea, a spus Sfântul Părinte, lucrează armonios împreună atunci când își găsesc temeiul în adevăr. În încheiere, Pontiful i-a invitat pe canoniști să îmbrățișeze speranța, în contextul în care Biserica privește spre viitorul Jubileu al Speranței 2025, care începe la 24 decembrie. „Să ne lăsăm atrași de speranță și să o facem contagioasă pentru cei care o doresc”, a spus el, citând Bula de convocare a Jubileului. „Fie ca viețile noastre să proclame: «Speră în Domnul, fii tare, să prindă curaj inima ta și speră în Domnul»”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 12, Ultimul acces: 2024-12-07 08:15:48