Inteligenta artificiala si sanatatea mintala, discutate de romanii din Germania cu experti din Biserica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Inteligența artificială și sănătatea mintală, discutate de românii din Germania cu experți din Biserică

[2024-11-27]
de Ștefana Totorcea

Românii din zona Frankfurtului au organizat, la finele săptămânii trecute, o serie de prelegeri și dialoguri cu experți români din Biserică, vizând teme cruciale din actualitate: psihologia adolescenței, depresia și impactul inteligenței artificiale asupra vieții bisericești.
Sâmbătă, Protos. Athanasie Ulea, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului și medic psihiatru și psihoterapeut, a fost invitatul unei comunități basarabene din Frankfurt, unde a slujit în soborul care a oficiat Taina Sf. Maslu și apoi a susținut conferința cu titlul „Tinere, ție îți zic, scoală-te! Rolul adolescenței în maturizarea psihică și duhovnicească”.
Aducând ca exemplu pe adolescentul Iisus, care la vârsta de doisprezece ani le-a răspuns Fecioarei Maria și Dreptului Iosif, care îl căutau, că nu putea să fie decât în casa Tatălui Său, părintele și psihoterapeut a explicat că acesta este și rolul părinților trupești: încă din primii ani de viață ai copilului, au datoria să-și învețe copii că adevăratul Tată este cel ceresc, iar Biserica este cu adevărat casa lor.
Protos. Athanasie Ulea a subliniat diferența dintre independență și interdependență, scopul final al perioadei adolescentine fiind cultivarea interdependenței, care presupune luarea în considerare a nevoilor și dorințelor tuturor celor implicați în relație, contribuind astfel la întărirea legăturilor familiale, sociale și duhovnicești.
Forum de spiritualitate și bioetică
Programul zilei a continuat cu participarea la Forumul pentru Spiritualitate Creștină în Cultură și Bioetică (FOCS), organizat anul acesta de Parohia „Sf. Nicolae” din Offenbach. Tema actualei ediții a fost „Inteligența artificială și viața bisericească: șanse, riscuri, remedii”.
În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, Protos. Athanasie Ulea a subliniat atât strânsa legătură dintre suflet și trup, cât și cea dintre psihic și duh.
Responsabilitatea oamenilor este de a folosi inteligența artificială într-un scop bun și iar creștinii au nevoie de rugăciune, pentru a interpreta cu discernământ evoluțiile actuale ale societății, a mai spus părintele psihiatru și psihoterapeut.
Protos. Athanasie Ulea a slujit duminică, 24 noiembrie 2024, la Parohia Offenbach, care a găzduit Forumul pentru Spiritualitate Creștină în Cultură și Bioetică. Foto: Mitropolia Germaniei
Duminică, la aceeași parohie, Protos. Athanasie Ulea a slujit în cadrul Sfintei Liturghii și a rostit un cuvânt de învățătură despre dregătorul bogat care nu a putut răspunde chemării Mântuitorului.
Bogăția, cu toate valențele ei – fie materială, trupească, intelectuală sau chiar duhovniceasc㠖 este imaginea tuturor lucrurilor, persoanelor, capacităților, funcțiilor sau responsabilităților care trebuie jertfite lui Dumnezeu, a explicat consilierul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
După Sfânta Liturghie, Protos. Athanasie Ulea a susținut prelegerea intitulat㠄Pentru ce ești mâhnit, suflete al meu, și pentru ce mă tulburi? Tristețea și depresia creștinului”, în care a prezentat noțiuni elementare cu privire la depresie.
În continuare, George Enache, profesor universitar la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit despre Părintele mărturisitor Ioan Iovan și despre cum a reușit să treacă, prin rugăciune și oficierea Sfintei Liturghii, peste stările de disperare cauzate de experiențele tragice din închisorile comuniste.
Anul 2024 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, iar tema sănătății include și sănătatea mintală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11, Ultimul acces: 2024-12-10 05:41:24