Sfintii Cuviosi Cleopa Ilie si Paisie Olaru vor fi pomeniti la Manastirea Sihastria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Cuvioși Cleopa Ilie și Paisie Olaru vor fi pomeniți la Mănăstirea Sihăstria

[2024-11-27]
de Andrei Ursulean

Sfinții Cuvioși Cleopa Ilie și Paisie Olaru vor fi pomeniți sâmbătă la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț. Slujba va fi oficiată de Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor, începând cu ora 8:30.
De asemenea, va fi pomenit și Arhimandritul Ioanichie Bălan, trecut la Domnul în data de 22 noiembrie 2007.
Deși Cuvioșii Cleopa Ilie și Paisie Olaru de la Sihăstria au fost declarați sfinți în ședința de lucru din 12 iulie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, slujbele de parastas sunt permise până la proclamarea oficială a canonizării de anul viitor.
Icoana Sfinților Cuvioși Cleopa Ilie și Paisie Olaru de la Sihăstria, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Foto credit: Cancelaria Sfântului Sinod
Sfântul Cuvios Cleopa Ilie
Al cincilea dintre cei zece copii ai unei familii de țărani credincioși, și-a început viața monahală împreună cu un frate la Mănăstirea Sihăstria, în județul Neamț. Patru dintre frații săi – trei băieți și o fat㠖 au îmbrățișat, de asemenea, viața monahală.
Timp de trei ani, a fost ucenicul duhovnicului Paisie Olaru, iar în primii 12 ani la Sihăstria a păscut oile obștii. A devenit stareț în 1945 și a fost hirotesit arhimandrit în 1947.
După instaurarea regimului comunist, a fost nevoit să se retragă în munți. În 1964, s-a întors la Mănăstirea Sihăstria, unde a devenit unul dintre cei mai căutați duhovnici ai vremii. Deși ar fi avut posibilitatea să-și continue viața călugărească în Sfântul Munte Athos, un sfat primit de la Sfântul Iustin Popovici l-a convins să rămână în România.
În 1987, a devenit nașul de călugărie al Părintelui Patriarh Daniel.
Sfântul Cuvios Paisie Olaru
Originar din județul Botoșani, a intrat în monahism la vârsta de 24 de ani, în 1921, la Schitul Cozancea, unde a petrecut 26 de ani, fiind, pentru scurt timp, egumen.
În anul 1943, a fost hirotonit ierodiacon, iar în anul 1947, ieromonah, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie.
Între anii 1972–1985, s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar ulterior, până la trecerea la Domnul, s-a nevoit la chilia sa de la Sihăstria.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15, Ultimul acces: 2024-12-08 01:08:37