Tinerii din ASCOR au marcat inceputul Anului Centenar: Numarul 100 scris cu torte pe Dealul Crucii de la Manastirea Putna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tinerii din ASCOR au marcat începutul Anului Centenar: Numărul 100 scris cu torțe pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna

[2018-01-02]
de Sorin Ionițe

Tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) au marcat începutul aniversării Centenarului Marii Uniri, scriind „100” cu torțe, în data de 1 ianuarie 2018, pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna.
Evenimentul a avut loc în cadrul taberei tradiționale de iarnă la Mănăstirea Putna. În perioada În perioada 30 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018, au fost prezenți la Putna peste 200 tineri de la mai multe filiale ASCOR, din: București, Iași, Cluj-Napoca, Suceava, Timișoara, Chișinău, Constanța, Brașov, Bacău. Inițiativei s-au alăturat și tinerii din Asociația Studenți pentru Viață.
Manifestarea dedicată Anului centenar a avut loc cu binecuvântarea Arhim. Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, și deschide seria evenimentelor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.
Momentul culminant a fost Retragerea cu torțe din seara zilei de 1 ianuarie 2018. Pe Dealul Crucii din Putna tinerii au intonat imnuri religioase și patriotice. La întoarcere, Părintele Melchisedec s-a adresat studenților, vorbindu-le despre Marea Unire din 1918 de pe treptele Muzeului Mănăstirii Putna.
„Pune-ți-vă întrebarea: Ce pot face eu pentru neamul și țara mea?” le-a spus părintele stareț tinerilor prezenți. Starețul i-a îndemnat să mearg㠄pe urmele strămoșilor cuminți, smeriți și demni, bucurându-L pe Dumnezeu și pe întreg neamul românesc”.
După oficierea unei slujbe de mulțumire, Părintele stareț a citit Discursul rostit de Regele Ferdinand la Putna, la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, în 16 mai 1920 și i-a felicitat pe inițiatori.
„Dragii mei, vă felicit pentru această inițiativă care vă aparține în totalitate. Mișcarea aceasta a dumneavoastră pe Dealul Crucii și până aici, în fața mănăstirii, cuvântul, dragostea, jertfa, atitudinea voastră ne dau mult curaj nouă”, a mai spus Arhim. Melchisedec Velnic.
„Fie ca Bunul Dumnezeu, pentru dragostea voastră, să insufle tuturor românilor de la un capăt la altul al lumii duh curat național, duh de redeșteptare, de trezire, de înviere”, a concluzionat starețul Mănăstirii Putna.
În cadrul aceleiași tabere, studenții au colindat obștea mănăstirii:
Mănăstirea Putna este cunoscută pentru deschiderea pe care o are față de tineri. În cadrul așezământului au loc numeroase activități spirituale, culturale și sociale pentru tineri. De asemenea, Mănăstirea editează revista anuală Cuvinte către tineri disponibilă și în variantă electronică pe site-ul oficial al așezământului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9578, Ultimul acces: 2024-03-26 02:12:17