Radu Miron Costin: "La 1700, ne-am intors acasa" - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Radu Miron Costin: "La 1700, ne-am întors acasă"

[2005-07-06]
"Misiunea și răspunderea pentru corectarea imensității denaturărilor strecurate în istoria scrisă pe parcursul celei de a doua jumătăți a secolului XX revine în întregime cercetătorilor și specialiștilor eliberați de pasiuni politice și confesionale. Cei care au scris-o în perioada 1944-1989 au făcut-o la comanda slăvirii Uniunii Sovietice, a Armatei Roșii și a binefacerilor Comunismului și Socialismului, precum și pentru ascunderea adevărului. A fost principiul de bază după care s-a scris și s-a predat istoria mai veche sau mai recentă în școlile de toate gradele."

Aceste cuvinte îi aparțin preotului greco-catolic Simion Mesaroș, care semnează "Prefață către cititorul obișnuit" la cartea "La 1700, ne-am întors acasă", scrisă de Radu Miron Costin, apărută la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș, în colecția Historia. "Lucrarea de față exemplifică cu măiestrie, profesionalism și fără șanse de a fi combătute, un număr mare de falsuri ale perioadei comuniste... Publicarea acestei lucrări constituie cu certitudine o adevărată revelație pentru un număr mare de cititori mai puțin avizați în această problematică", ne mai spune pr. Simion Mesaroș.

În Cuvânt înainte, autorul își prezintă astfel cartea: "a fost concepută pentru a lămuri succint unele aspecte din viața Bisericii Române Unite cu Roma, descrise cu vădită ostilitate în `Istoria Bisericii Ortodoxe Române` a lui M. Păcurariu, care este o carte de căpătâi a studiului teologic ortodox din România." "Printre cele mai vădite neadevăruri, devenite acolo axiome, sunt combaterea existenței sinoadelor de unire, ridicarea la rang de sfințenie a mișcărilor anarhiste antiunioniste, manevrate de către ierarhia Bisericii sârbești și alți dușmani ai catolicismului, până la insulte aduse majorității ierarhilor", continuă Radu Miron Costin, subliniind faptul că "în anumite împrejurări ale timpului, tocmai uniții au avut cel mai mult de suferit și aceasta s-a întâmplat chiar din momentul când s-au dat primele semnături de adeziune și s-a continuat până în zilele noastre".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1821, Ultimul acces: 2024-03-25 07:00:35