New Age ii influenteaza si pe catolici - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

New Age îi influențează și pe catolici

[2005-07-20]
Gândirea New Age penetrează și sfera catolică, afirmă un consultor al Conferinței Episcopale Argentiniene. José Baamonde a înființat Serviciul pentru Elucidarea Sectelor și a Noilor Mișcări Religioase (SPES) în 1989. El conduce acum fundația și se ocupă de partea de cercetare. În cadrul congresului cu tema "Manipularea psihologică, grupurile sectare și alte mișcări alternative", încheiat duminică la Universitatea Autonomă din Madrid, Baamonde a vorbit despre "Permeabilitatea New Age în religii".

Conform acestui expert, un element fundamental al New Age este auto-divinizarea, explicată astfel: "Dumnezeu este în mine; Dumnezeu și cu mine avem aceeași conștiință; eu sunt Dumnezeu". Baamonde a spus că această gândire se regăsește în Metoda Silva, metodă clasică de control a minții, practicată în mod obișnuit de această spiritualitate, "uneori chiar și de preoți și călugări". New Age reprezintă "o mare provocare pentru societatea acestui secol", a adăugat el, deoarece "flutură în față concepte precum pacifismul, frățietatea universală, ecologia, care sunt imediat acceptate în societatea lipsită de o adevărată formare".

Baamonde, care și predă la o universitate din Madrid, a avertizat despre "capacitatea conceptelor New Age de a se impregna subtil chiar și în cei care practică religiile clasice și tradiționale, inclusiv credința catolică". El a amintit ceea ce Papa Ioan Paul al II-lea spunea Episcopilor americani în 1999: "Uneori ideile New Age își fac spațiu în predicile, catehezele, congresele și zilele de reculegere, reușind astfel să îi influențeze chiar și pe catolicii practicanți, care nu sunt poate conștienți de incompatibilitatea acestor idei cu credința Bisericii".

Baamonde și-a susținut afirmațiile cu un studiu efectuat de SPES, pe 1098 de tineri din școlile catolice argentiniene din Buenos Aires și din alte orașe. Au fost alese șase dintre principalele teme ale New Age: OZN-uri și extratereștri; magia și vrăjitoriile; reîncarnarea; astrologia; comunicarea cu morții; și divinația. Tinerii au fost întrebat cât de mult cred sau aderă la aceste concepte. Peste 50% dintre tineri au arătat că cred în una sau mai multe elemente New Age. OZN-urile au avut procentajul cel mai mare, reîncarnarea fiind pe ultimul loc în schimb. Întrebați cum au învățat despre aceste aspecte, tinerii au răspuns: "televiziune, cărți, reviste".

"Există o dezorientare ce caracterizează nu doar tinerii ci și familiile, adâncind convingerea că este mare nevoie de cateheza în familie", a continuat Baamonde. În încheiere el a spus: "New Age câștigă adepți zi de zi cu obiectivul final, spun ei, a ștergerii granițelor universale pentru crearea unei super-religii în care omul este alfa și omega, începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor, ajungându-se astfel la o caricatură a religiei: nu mai este omul cel creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, ci Dumnezeu este creat după chipul și asemănarea omului".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1588, Ultimul acces: 2024-03-26 09:21:49