PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Sihastria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Sihastria

[2008-01-01]
PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi, 1 ianuarie 2008, slujba Sfintei Liturghii in biserica mare a Manastirii Sihastria, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sf. Liturghii, PF Sa a subliniat mai intai intreita sarbatoare a acestei zile: Taierea imprejur a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, praznuirea Sfantului Vasile cel Mare, dar si sarbatorirea Anului Nou civil, dupa care a explicat semnificatia pericopei evanghelice a zilei: "Evanghelia aceasta are o semnifcatie deosebita pentru toate cele trei sarbatori, desi ea se refera la Pruncul Iisus taiat imprejur a opta zi dupa cum era traditia iudaica bazata pe Legea Vechiului Testament. Mantuitorul se taie imprejur ca sa arate pe de o parte ca implineste Legea, ca dupa aceea sa o inlocuiasca cu Legea cea Noua. Aceasta implinire a Legii este semnul smereniei Sale, semnul ascultarii Sale de Dumnezeu si de traditia religioasa a poporului in care S-a nascut. Taierea imprejur era un fel de consacrare a omului, fiind daruit de catre parinti lui Dumnezeu, si avea semnificatia unei chemari, unei pedagogii, unei pregatiri a poporului ales pentru primirea Tainei Botezului si pentru cele trecerea de la cele trupesti la cele duhovnicesti".
PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat apoi faptul ca desi cresterea trupeasca a Mantuitorului era una fireasca, cresterea duhovniceasca nu era una obisnuita pentru un copil de 12 ani, asa cum reiese si din evanghelia citita in aceasta prima zi din an: "Pruncul acesta nu este un Prunc obisnuit, incat vedem o crestere fireasca a trupului Sau si o crestere surprinzatoare a intelepciunii Sale care este mai mare si mai inaintata decat varsta biologica a trupului, incat uimeste si pe parintii Lui, cat si pe marii invatati ai poporului israel. Este intelepciunea lui Dumnezeu care se arata prin firea Lui omeneasca".
In continuarea cuvantului tinut in biserica Manastirii Sihastria din judetul Neamt, PF Parinte Patriarh Daniel a aratat apoi care este legatura intre cele trei sarbatori ale zilei de 1 ianuarie: "Sarbatoarea aceasta in care am auzit evanghelia de la Sf. Evanghelist Luca despre cresterea duhovniceasca a Pruncului Iisus se leaga si de modul cum trebuie sa intelegem noi anul nou, si anume sa fie un an in care sa sporim nu numai cu varsta, ci si cu intelepciunea si cu harul. Noi suntem chemati sa sfintim natura noastra umana prin lucrarea harului dumnezeiesc. Aceasta sporire in intelepciune si in har se face mai intai prin rugaciune si fapte bune".
In finalul cuvantului, PF Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanta contributiei teologice a Sf. Vasile cel Mare, dar si despre latura social-filantropica a activitatii sale: "Datoram Sf. Vasile cel Mare o opera social-filantropica model. El a construit la Cezareea Capadociei, langa orasul mare, un orasel in care in mijlocul lui era biserica si in jurul bisericii erau case pentru batrani, pentru orfani, pentru bolnavi, pentru leprosi, pentru saraci, iar institutia aceasta mare a fost numita "Vasiliada" si ea a devenit model pentru intreaga crestinatate de mai tarziu. De aceea, Sf. Vasile cel Mare nu este doar un ganditor profund si un rugator fierbinte, ci si un faptuitor, un om care creaza institutii, nu doar face milostenie odata sau de doua ori pe an".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 6573, Ultimul acces: 2024-12-10 03:22:54