S-a deschis Centrul de Studii Bizantine din Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

S-a deschis Centrul de Studii Bizantine din București

[2011-01-19]
A fost inaugurat luni, 17 ianuarie, Centrul de studii bizantine 'Sfinții Petru și Andrei' din București, organizat de Părinții Augustinieni Asumpționiști, informeaz㠄Ziarul Lumina”. La eveniment au participat înalți reprezentanți ai Bisericii Romano și Greco-Catolice, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, superiori asumpționiști veniți de la Roma și din Franța, ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, precum și alți reprezentanți ai lumii culturale și diplomatice din România.
În cuvântul de introducere rostit la acest eveniment, părintele Lucian Dîncă, superiorul Comunității Asumpționiste 'Sfinții Petru și Pavel', a făcut un scurt istoric al acestui ordin monahal, fondat la jumătatea secolului al XIX-lea la Nîmes, în Franța, de preotul Emmanuel d’Alzon.
Augustinienii asumpționiști promovează o viață bazată pe credință, pe afirmarea drepturilor omului ca chip al lui Dumnezeu, iar misiunea lor se conturează pe trei planuri: social, doctrinal și ecumenic, având în vedere adevărul, credința, unitatea Bisericii și solidaritatea cu cei săraci, la care invita și întemeietorul acestui ordin, pr. d’Alzon: 'Să trăim o credință intransigentă și fără concesii, o pasiune fără slăbiciune pentru Biserică, pentru unitatea și libertatea ei, o contemplație exigentă, profund angajată în acțiune, un apostolat care nu lasă la o parte nici o problemă umană și nici o categorie socială'.
Vorbind despre carisma pe care fondatorul a dorit să o transmită primilor săi discipoli, aceea de a forma persoane pentru o viață consacrată în scopul de a lucra pentru împlinirea ca toți să fie una, părintele Lucian a arătat că deviza care inspiră de 160 de ani pe călugării asumpționiști este fraza din Rugăciunea Domnească Tatăl nostru, 'Adveniat regnum Tuum', 'Vie împărăția Ta'.
În discursul său, superiorul comunității augustiniene asumpționiste a amintit despre trecutul congregației pe pământul românesc, și anume cererea pe care mitropolitul greco-catolic de la Blaj, Vasile Suciu, a făcut-o superiorului general al Asumpționiștilor, pr. Gervais Quénard, în urma căreia doi călugări asumpționiști s-au instalat la Blaj, unde au fondat Casa Domnului și Capela 'Fecioara săracilor'.
Chemați la București în 1934, acești călugări au deschis o rezidență pentru studenți, o capelă publică unde se celebrau servicii liturgice și o sală de conferințe publice pentru intelectuali, în care au conferențiat oameni de valoare ai culturii românești: Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Sever Pop, Ioan Miclea, Vladimir Ghika.
Studii bizantine de tradiție
La București, monahii asumpționiști au susținut și încurajat apariția revistei studențești lunare 'Decalogul' și au construit pe strada gen. Christian Tell clădirea impunătoare unde astăzi este găzduită mănăstirea lor. Aici au transferat Institutul de Studii Bizantine de la Constantinopol, care a rezistat până în anul 1947, când în urma prigoanei comuniste biblioteca a trebuit să fie transferată la Paris.
După recuperarea imobilului, patru monahi asumpționiști, doi români, un francez și un belgian, s-au instalat aici pentru a da suflet și vigoare misiunii prin redeschiderea Centrului de Studii Bizantine și Întâlniri Creștine sub patronajul Sfinților Apostoli Petru și Andrei.
În încheierea cuvântului său, părintele Lucian Dîncă a exprimat credința că 'cei doi frați Apostoli ai lui Hristos pot inspira eforturile pentru dialog, pentru redescoperirea rădăcinilor profunde ale credinței noastre. Sfinții Părinți ai Bisericii sunt teritoriul comun pe care ne întâlnim și de unde putem extrage seva învățăturii creștine, ei înșiși fiind hrăniți spiritual și construindu-și reflecția teologică prin meditarea Sfintei Scripturi'.
Expuneri despre rolul creștinilor în societatea europeană de astăzi
În a doua parte a întâlnirii, ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, a susținut conferința cu tema: 'Rolul creștinilor în societatea europeană de astăzi'.
Pornind de la pasajul din Epistola către Diognet, care propune o descriere impresionantă a paradoxului condiției creștine, Teodor Baconschi a subliniat: 'Creștinii nu trăiesc deosebiți de ceilalți oameni nici prin pământul pe care trăiesc, nici prin limbă, nici prin îmbrăcăminte. Nu locuiesc în orașe ale lor, nici nu se folosesc de o limbă deosebită, nici nu duc o viață străină. Învățătura lor nu e descoperită de gândirea și cugetarea unor oameni, care cercetează cu nesocotință; nici nu o arată, ca unii, ca pe o învățătură omenească. Locuiesc în orașe grecești și barbare, cum le-a venit soarta fiecăruia; urmează obiceiurile băștinașilor și în îmbrăcăminte, și în hrană, și în celălalt fel de viață, dar arată o viețuire minunată și recunoscută de toți ca nemaivăzută. Locuiesc în țările în care s-au născut, dar ca străinii; iau parte la toate ca cetățeni, dar pe toate le rabdă ca străini; orice țară străină le e patrie, și orice patrie le e țară străină. Se căsătoresc ca toți oamenii și nasc copii, dar nu aruncă pe cei născuți. Sunt în trup, dar nu trăiesc după trup. Locuiesc pe pământ, dar sunt cetățeni ai cerului. Se supun legilor rânduite de stat, dar, prin felul lor de viață, biruiesc legile.
Ei îi iubesc pe toți oamenii și toți îi persecută. Nu se ține cont de ei, sunt condamnați, îi ucid, dar prin aceasta ei câștigă viața. Sunt săraci, dar îmbogățesc un mare număr de oameni. Sunt lipsiți de toate și pe toate le au din abundență. Sunt disprețuiți și în acest dispreț ei găsesc slavă. Sunt blestemați de alții și ei binecuvântează, sunt insultați, iar ei îi cinstesc pe aceștia. Nefăcând decât binele, ei sunt luați drept ticăloși… Dar cei care îi detestă nu ar putea să spună cauza urii lor'.
Deși Epistola către Diognet evocă condiția creștinilor în timpul perioadei persecuțiilor, totuși nu se poate trece cu vederea actualitatea acestui tablou. Ea oferă răspunsuri întrebării privind prezența creștinilor în cetate și raportul lor cu istoria. Prin ce creștinul este diferit de alți cetățeni?
Prin modul său de viață, care înainte de toate relevă o cetățenie superioară, spirituală și, am putea spune astăzi, o cetățenie universală. Credința sa este măsura istoriei, care dă creștinului distanța necesară pentru a înțelege și a acționa cu înțelepciune.
Fideli cetății lor și respectuoși față de legi, creștinii iubesc pe aproapele lor, incluzând aici pe cei care îi disprețuiesc și îi persecută. Această iubire universală identifică într-adevăr pe creștini, cei de care vorbește Epistola și care au deplina conștiință de a fi creștini, așa cum a evocat-o de curând Papa Benedict al XVI-lea. Papa afirmă că 'această conștiință trebuie să fie apărată împotriva diferitelor forme de distrugere a memoriei, amenințată de o subiectivitate care a pierdut fundamentul său și de presiunea conformismului social și cultural'.
Într-adevăr, pentru a asuma un rol, trebuie să știi de existența acestuia și, în plus, mai este nevoie și de voință. Or, societățile europene ne arată adesea, în proporțiile și nuanțele specifice, atât amnezia și confuzia creștinilor, cât și replica lor angoasată, sau truda lor de a ieși dintr-o memorie polemică, atunci când ei ar trebui să lucreze pentru o memorie nouă, a reconcilierii.
Pentru a avea un loc la înălțimea rolului asumat de fondatorii Europei, pornind de la Constantin și Carol cel Mare la Schumann, De Gasperi și Adenauer, creștinii trebuie să înceapă a înțelege tradiția lor, a înțelege și mai ales a înceta să o opună modernității. Creștinismul a modelat lumea în care noi trăim, cum o recunosc astăzi până și necreștinii, în ciuda episoadelor polemice împotriva creștinilor sau a Bisericii. Acest raport particular cu propria sa istorie și tradiție face parte integrantă din conștiința creștinului, a subliniat în continuare ministrul de externe al României.
După conferința susținută de Teodor Baconschi, au avut loc binecuvântarea Centrului de Studii Bizantine și sfințirea icoanei celor doi patroni, Sfinții Apostoli Petru și Andrei. Apoi au urmat discursul IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, și o scurtă agapă creștină.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1197, Ultimul acces: 2024-04-11 11:38:22