Ioan Paul al II-lea, un papa care a marcat istoria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ioan Paul al II-lea, un papă care a marcat istoria

[2011-01-18]
Scris de Dina Cristescu
Charismatic și intens mediatizat, papa Ioan Paul al II-lea, care va fi beatificat pe 1 mai, a condus Biserica catolică timp de peste 25 de ani și a marcat istoria sfârșitului de secol XX, contribuind la căderea comunismului în Europa, informează AFP.
Pe 16 octombrie 1978, cel de-al 263-lea succesor al Sfântului Petru, primul papă slav din istorie, îi urma lui Ioan Paul I, care domnise la Vatican o singură lună. Ioan Paul al II-lea a condus destinul Bisericii catolice până pe 2 aprilie 2005, data la care a murit, la vârsta de 84 de ani. Karol Wojtyla s-a născut pe 18 mai 1920 la Wadowice, în apropiere de Cracovia, într-o familie modestă. Și-a pierdut mama la vârsta de nouă ani și, trei ani mai târziu, fratele mai mare, mort în urma unei epidemii de scarlatină, în 1932. Cu o copilărie marcată de absența mamei, viitorul papă și-a dedicat întreaga viață Fecioarei Maria, modelul mamei și al soției.
A lucrat într-o mină de sare
A lucrat mai întâi într-o mină de sare, continuându-și studiile secundare și universitare. Apoi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a coordonat activitatea unei trupe clandestine de teatru și a absolvit cursurile seminarului teologic. A devenit preot în anul 1946. După ce a fost profesor de teologie, a devenit episcop al Cracoviei, în 1964, și a participat la Conciliul Vatican II (1962-1965), devenind apoi cardinal în 1967.
Lider al Bisericii catolice timp de peste 26 de ani, unul dintre cele mai lungi pontificate din istorie, Ioan Paul al II-lea și-a impus concepțiile încă de la alegerea sa în această funcție, pe 16 octombrie 1978. Karol Wojtyla, primul papă slav, avea pe atunci vârsta de 58 de ani.
Foarte repede, „papa polonez“ înfruntă cutumele de la Vatican și, alegând să ignore scaunul papal susținut de credincioși, cu ajutorul căruia predecesorii săi se deplasau în mulțime, a optat pentru contactul direct cu oamenii, mergând pe jos printre ei, permițându-le acestora să îl atingă și luând de multe ori în brațe copiii credincioșilor.
Vaticanul devine prea mic pentru el. Alege să călătorească în lume pentru a-și vedea susținătorii, își multiplică vizitele oficiale în străinătate, care sunt intens mediatizate.
„Atletul lui Dumnezeu“
Charisma sa este evidentă. Pasionat de teatru în tinerețe și păstrându-și viu talentul de a simți ceea ce se petrece în public, atunci când papa Ioan Paul al II-lea se adresa mulțimii, fiecare avea sentimentul că sfântul pontif îi vorbea doar lui.
Succesul este instantaneu, mai ales în America Latină, unde mass-media l-a supranumit „globetrotter-ul Evangheliei“ și „atletul lui Dumnezeu“.
Ioan Paul al II-lea măsura în înălțime 176 de centimetri. Însă fotografii din lumea întreagă lau transformat într-un „uriaș“ încă din primii săi ani de pontificat, iar această imagine a rezistat până pe 13 mai 1981, când turcul Mehmet Ali Agca a încercat să îl asasineze cu trei focuri de armă.
Sănătatea sa a început să se degradeze în ziua în care și-a fracturat femurul, pe 29 februarie 1994. Maladia Parkinson începea încă de atunci să se manifeste.
Lumea întreagă a urmărit lentul proces de înrăutățire a sănătății sale, prezentat de camerele video ale posturilor de televiziune, până în ziua morții sale, pe 2 aprilie 2005, o dată la care au avut loc impresionante manifestări de afecțiune în piața Sfântul Petru din Vatican.
Reforme
A contribuit la reorganizarea Bisericii catolice, după reformele ambițioase inițiate în timpul Conciliului Vatican II, și a scris 14 scrisori enciclice, trei dintre acestea fiind consacrate chestiunilor socioeconomice.
Pacea și cooperarea internațională, mai ales în timpul numeroaselor crize și conflicte din Orientul Mijlociu și din regiunea Golfului Persic, reconcilierea între religii și solidaritatea dintre Nord și Sud s-au aflat în centrul activităților sale și în toate mesajele sale apostolice. Viața și pontificatul său au fost marcate de evenimentele majore ale secolului XX. Ioan Paul al II-lea a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, a rezistat celor două ideologii totalitare - nazismul și stalinismul - și a contribuit la căderea Zidului Berlinului, influențând astfel atât căderea regimurilor comuniste din Europa, cât și procesul de reunificare de pe „bătrânul continent“. Slujitor al lui Dumnezeu și al păcii, nu toate angajamentele sale au fost încununate de succes. A combătut islamismul extremist, sectele evanghelice și terorismul religios, dar nu a putut să împiedice declanșarea conflictelor din Africa .
A fost un papă imposibil de catalogat, pentru că a fost întotdeauna deschis în fața problemelor cu care se confrunta omenirea - dialogul cu islamul, cu iudaismul și cu alte religii necreștine - și a păstrat o linie extrem de conservatoare în problema familiei și a moralei.
În opinia unora dintre susținătorii săi, principala „zonă de umbr㓠a pontificatului său a rămas condamnarea fără niciun compromis a contracepției și a prezervativului, care, într-o lume în care epidemia de SIDA făcea milioane de victime, a condus la îndepărtarea multor credincioși de Biserica catolică.
În prezent, anumite voci îi reproșează lipsa de hotărâre și de transparență în fața abuzurilor și a actelor de pedofilie comise în sânul Bisericii, asupra cărora suveranul pontif a păstrat tăcerea. În plus, pentru a anihila teoriile lansate de teologii contestatari, Ioan Paul al II-lea s-a folosit de unele dintre cele mai zeloase și mai mistice asociații, organizații și mișcări religioase - considerate de unii drept veritabile inițiatoare ale unor campanii de lobby ale credinței -, precum charismatica Opus Dei, care oferă Bisericii o imagine reacționară.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1339, Ultimul acces: 2024-04-13 02:05:31