Doliu in Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Doliu în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

[2013-01-09]
Înalt Preasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a trecut la cele veșnice în după-amiaza zilei de 7 ianuarie 2013. Ieri-dimineață, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus în Catedrala voievodală "Adormirea Maicii Domnului" din Buzău, unde IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegați ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au săvârșit o slujbă de pomenire, informează Ziarul Lumina.
Trupul Arhiepiscopului Epifanie a fost purtat apoi în procesiune din lăcașul de rugăciune spre noua Catedrală arhiepiscopală cu hramurile "Înălțarea Domnului" și "Sfinții Trei Ierarhi" din oraș, unde credincioșii din eparhie pot aprinde o lumânare și rosti o rugăciune pentru ierarhul care i-a păstorit timp de 30 de ani.
Slujba de prohodire va avea loc joi, 10 ianuarie 2013, începând cu orele 11:00, în Catedrala arhiepiscopală din Buzău, iar trupul neînsuflețit se va odihni în cripta din acest sfânt lăcaș, pregătită din timpul vieții.
Până la alegerea noului ierarh, locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Preafericirea Sa va fi pomenit la sfintele slujbe și cu titulatura "Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei", în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii.
"Biografie călugărească prin excelență"
IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: "Biografia Înalt Preasfințitului Epifanie este una călugărească prin excelență. Și ea se împletește cu deceniul cel mai dramatic - "obsedantul deceniu" i-a spus Marin Preda - pe care l-a trăit Biserica și implicit călugărimea românească. Au trecut trei decenii de când a fost ales și întronizat Episcop al Buzăului, scaun cu veche tradiție chiriarhală. Înalt Preasfințitul Epifanie s-a dovedit vrednic de înaintași. Împlinirile sunt evidente, nu este nevoie de retorică pentru a le pune în lumină, și ele au stat sub semnul aceleiași discreții, smerenii lucrătoare. Optzeci de ani de viață, șaizeci de monahism, treizeci de chiriarhie! Ce poate fi mai grăitor?"
"De Epifanie i s-au deschis cerurile"
IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: "Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie s-a consumat ca o lumânare în ziua în care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, la pomenirea Înaintemergătorului Domnului, zi în care a unit Liturghia cu grija pastorală și misionară față de mănăstirile și parohiile pe care le-a vizitat în județul Vrancea, în drum, pe cale, spre Mănăstirea Brazi, la moaștele Sfântului Ierarh Teodosie, pe care cu multă râvnă s-a străduit să-l așeze, după rânduială, în calendar. S-a întors de pe pașii Sfântului Teodosie fără glas și fără suflare la Centrul eparhial, unde glasuri nenumărate de preoți, cin monahal și credincioși, cu lacrimi și cu speranță, i-au înălțat rugăciuni, în ziua de 8 ianuarie, când a fost depus din Catedrala voievodală în ctitoria sa, Catedrala "Înălțarea Domnului" și "Sfinții Trei Ierarhi". Arhiepiscopul Epifanie a unit, în cei 37 de ani de slujire arhierească și 80 de ani de viață pământească, evlavia și râvna pentru Sfânta Liturghie cu misiunea și grija pastorală față de cler și popor, concretizând la ultima slujbă, cu doar șase ore înainte de a închide ochii, legătura dintre Liturghie și filantropie. Rămâne în viața eparhiei și a Bisericii noastre un ierarh emblematic în privința slujirii liturgice, a misiunii pastorale, a slujirii culturale și social-filantropice, demn, dârz, echilibrat și neîntrecut chivernisitor al darurilor lui Dumnezeu. S-a remarcat în chip special prin susținerea zidirii Catedralei Mântuirii Neamului, Dumnezeu să-l mântuiască și pe el! Râvnitor și liturghisitor, harnic și jertfelnic, dârz, demn și echilibrat, acesta a fost Arhiepiscopul Epifanie, căruia, într-o alergătură neîntreruptă în Biserica de pe pământ, tocmai de Epifanie i s-au deschis cerurile!"
"A știut să împartă dreptatea cu milă și mila cu dreptate"
Pr. Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei: "Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie a fost pentru noi toți, cei de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și pentru preoții din parohiile buzoiene și vrâncene, un model de ierarh și slujitor al Sfântului Altar care a știut întotdeauna să lupte pentru ca ortodoxia să prindă rădăcini și să rodească, chiar și acolo unde se dovedea că suflete credincioșilor sunt aride. Mărturie în acest sens ne stau bisericile care au fost ridicate după 1989 la inițiativa și prin sârguința Înalt Preasfinției Sale. Nu puțini sunt preoții care, uneori lăsându-se îngenuncheați sub crucea greutăților, găseau în Arhiepiscopul Epifanie un sprijin în ducerea mai departe a zidirii de noi lăcașuri de cult. Înalt Preasfinția Sa a fost un exemplu de ierarh care a știut să împartă dreptatea cu milă și mila cu dreptate, a știut să îndrume ca să reușim în această viață să biruim toate greutățile. A știut să ne fie alături ca părinte duhovnicesc și arhipăstor, a știut să ne ajute când ne era mai greu și să ne îmbărbăteze ori de câte ori nu mai puteam să mergem mai departe. Acesta a fost arhipăstorul nostru, Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Noi toți, cei care i-am fost alături, care am crescut pe lângă dânsul, îl vom purta în inimă și în rugăciune!"
"Un om ales al lui Dumnezeu"
Dr. Codruț Munteanu, medic chirurg, directorul Spitalului Munposan `94 din București: "Pe Arhiepiscopul Epifanie l-am cunoscut în două ipostaze: ca un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române și ca pacient. Ca pacient, l-am cunoscut în urmă cu patru ani, într-o zi sfântă, la praznicul Bunei Vestiri, când a suferit primul accident major coronarian, un infarct întins, pe care l-a sfidat, pur și simplu. De la ceremonia de instalare de la Tulcea a Preasfințitului Visarion, mergând cu părintele secretar în mașină și venind, pur și simplu, la un pas de moarte, sfidând practic moartea, parcurgând cu un infarct întins drumul Tulcea-București într-o noapte care, îmi aduc aminte, pentru mine a fost de coșmar. Atunci mi-am dat seama că este un om ales al lui Dumnezeu. Era un om care sfida boala, ne-a impresionat pe toți, pentru că, de la patru dimineața, de când am început în spitalul nostru creștin manevrele de resuscitare, până la șapte dimineața, noi l-am văzut fără nici o șansă. Și parcă spre dimineață, prindea aripi și învia, de la o oră la alta era mai bine. Mi-e foarte greu să vorbesc, pentru că mi-a fost ca un tată, ca un duhovnic care m-a învățat multe, mi-a descoperit în mine tot ceea ce înseamnă latura de a ajuta și de a face bine bolnavilor și semenilor mei. Erau, nu vă ascund, momente când îl sunam și îi ceream sfaturi duhovnicești, aveam momente grele intraoperatorii și, cu o extraordinar de mare maturitate și experiență, îmi dădea sfaturi care m-au ajutat foarte mult la luarea unor decizii chirurgicale".
Date biografice
IPS Arhiepiscop Epifanie Norocel s-a născut pe 14 decembrie 1932 în localitatea Mălini din județul Suceava. În anul 1948 a intrat în obștea Mănăstirii Râșca. A studiat la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț între anii 1951 și 1955 și a primit tunderea în monahism, luând numele de călugărie Epifanie. Între 1955 și 1956 a studiat la Seminarul Teologic de la Curtea de Argeș, iar între 1957 și 1959 a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox Universitar din București, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul". Studiile universitare le-a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sofia, Bulgaria, unde a obținut licența în teologie. Între anii 1961 și 1962 a urmat cursurile Școlii doctorale de la București la specialitatea Istorie Bisericească Universală, pe care le-a continuat la Academia duhovnicească a Patriarhiei Moscovei de la Zagorsk, între anii 1962 și 1964. A fost profesor la școala monahală de la Mănăstirea Dragomirna, apoi profesor și director al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. Între anii 1971 și 1975 a fost stareț al Mănăstirii Neamț. La data de 9 noiembrie 1975 a fost hirotonit arhiereu cu titulatura Epifanie Tomitanul, ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos. Pe 4 iulie 1982 a fost întronizat Episcop titular al Episcopiei Buzăului. În 2009, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. În timpul păstoririi sale s-a construit noua Catedrală arhiepiscopală din Buzău, s-au înființat numeroase parohii și mănăstiri și au fost restaurate monumente de istorie și tradiție, între care Catedrala voievodală din Buzău, Reședința eparhială și clădirile Centrului eparhial.
(Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din 9 ianuarie 2013, apărut sub semnătura lui Marius Nedelcu și Alexandru Briciu)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1423, Ultimul acces: 2024-03-24 17:02:49