Procesiune pentru Sfantul Antonie cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Procesiune pentru Sfântul Antonie cel Mare

[2013-01-17]
Biserica domnească de la Curtea Veche cu hramurile "Buna Vestire" și "Sfântul Antonie cel Mare" își sărbătorește astăzi, 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual.
Sărbătoarea a început ieri după-amiază cu scoaterea în procesiune a icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare până la locul unde s-a aflat biserica ce a ars în incendiul din anul 1847, după cum aflăm de pe site-ul ziarullumina.ro.
Un sobor de preoți și diaconi a săvârșit aici Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. La finalul slujbei, pr. consilier patriarhal Ciprian Apetrei, slujitor al acestei parohii și director al Agenției de știri Basilica, a vorbit despre importanța procesiunii ca început al pelerinajului fiecărui credincios întru sărbătoarea hramului Sfântului Antonie cel Mare și a subliniat respectul pe care trebuie să-l arătăm față de trecut: "Vă așteptăm, cu aceeași evlavie, să răspundeți prezent atunci când sfântul vă cheamă la ziua lui de prăznuire, la ziua de dragoste creștină, pentru că sfântul ne ajută și ne aduce binecuvântare. Să nu uităm niciodată trecutul, locul de unde a venit icoana la noi și să păstrăm acest loc în grijă și să-i învățăm și pe alții să aibă grijă de locul acesta că e loc sfânt, întrucât aici a fost o biserică".
Icoana Sfântului Antonie cel Mare a fost așezată apoi spre cinstire în clădirea care adăpostește și clopotnița bisericii. Aceasta rămâne în acest spațiu până în această seară, când va fi adusă în lăcașul de cult. Sărbătoarea a continuat cu slujba Vecerniei unită cu Litia.
Astăzi, începând cu ora 7:30 se săvârșesc Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, slujba Utreniei, începând cu ora 8:00, urmată de Sfânta Liturghie.
Acest lăcaș de cult ce ascunde o istorie zbuciumată este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanu și a soției sale, Doamna Chiajna. Abia construit și pictat, lăcașul de cult al Curții Domnești din București a fost incendiat din cauza pârjolirii Bucureștiului de către oștile lui Sinan Pașa. De asemenea, alte incendii au avut loc în august 1712, în februarie 1718 sau în martie 1847, când a ars complet și nu a mai fost refăcut. Biserica de la Curtea Veche a preluat hramul fostului lăcaș și adăpostește și o icoană a Sfântului Antonie salvată în mod miraculos din incendiu. Primul hram al bisericii bucureștene este "Buna Vestire" și a fost dat de către ctitorii acesteia.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1423, Ultimul acces: 2024-03-25 06:22:56