"40 de zile pentru viata" castiga teren in Europa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

"40 de zile pentru viață" câștigă teren în Europa

[2013-01-28]
Zenit
Traducător: Ana-Maria Blaga
Teme: Interviu Bioetică

În apărarea vieții... născute și nenăscute

Când adevărul despre avort va fi făcut cunoscut, atunci avortul nu va mai exista, spune Robert Colquhoun, directorul de campanie pentru Marea Britanie al organizației "40 de zile pentru viață", o organizație pro-viață care a salvat viețile a peste 800 de bebeluși ce urmau să fie avortați. El a vorbit pentru agenția Zenit despre susținerea din ce în ce mai mare de care grupul se bucură în Europa, și despre experiențele unice avute în lupta pentru viață din Marea Britanie. Lupta pentru viață a lui Colquhoun este descrisă în cartea care va apărea în curând, carte intitulată "40 de zile pentru viață: povestiri adevărate ale mișcării care schimbă inimi și salvează vieți prin rugăciune". Cartea va apărea la mijlocul lunii ianuarie, la împlinirea a 40 de ani de la legalizarea avortului în Statele Unite.

- "40 de zile pentru viață" a sosit în Europa, la început în Danemarca și Irlanda de Nord și acum și în Anglia. Ce este această mișcare și cum ați caracteriza modul în care este percepută? Care au fost unele dintre rezultate?

- "40 de zile pentru viață" este o inițiativă a comunității, organizată la nivel local, ce încurajează creștinii să se roage și să postească pentru încetarea avorturilor. Se organizează o vigilie de rugăciune de cel puțin 12 ore pe zi în fața unei clinici unde se fac avorturi, pe o perioadă de 40 de zile, o dată toamna și a doua oară în timpul Postului Mare. Organizăm și activități în comunitate, ducând un mesaj pozitiv în favoarea vieții în întreaga comunitate, mergând din ușă în ușă, apelând la mijloacele media, organizând diverse evenimente sau manifestări artistice.

Înainte de a ne fi început prima campanie, credeam că nu va avea succes deoarece mă gândeam că oamenii nu se vor simți confortabil să se roage în public. Totuși, am fost copleșiți de răspunsul pozitiv pe care l-am primit. Președintele celei mai mari organizații pentru viață din Marea Britanie a spus că a fost cea mai reușită inițiativă în favoarea vieții din ultimii ani. Acum suntem la a șasea campanie în Londra. Ann Furedi, șefa Serviciului Britanic de Consiliere în privința Sarcinii, ne-a spus, vorbind la postul național de radio, referindu-se la vigiliile noastre de rugăciune din fața centrelor unde se fac avorturi, "să ne ducem iubirea altundeva". Exact asta am făcut!

Acum ne pregătim pentru o campanie în toată țara, având echipe în Birmingham, Manchester, Brighton, Taunton, Leamington Spa, Liverpool, Milton Keynes și Oxford, acestea fiind doar câteva dintre localități. Cea mai rodnică moștenire o reprezintă viețile care au fost salvate ca rezultat al prezenței noastre pașnice, legale, în rugăciune, în fața centrelor pentru avorturi. Am descoperit că unele femei fac avort pentru că simt că nu au de ales.

În ultima noastră campanie în Londra au fost 14 femei programate pentru avort care au ales viața pentru copiii lor. În Birmingham, 10 femei care aveau programare să facă avort la clinica locală dar au ales viața, iar în alte orașe oferim, prin campaniile noastre, îngrijire, sprijin financiar și consiliere femeilor care se gândesc să facă avort. În Brighton, o doamnă care fusese violată a primit atât de mult sprijin, încât a hotărât să păstreze copilul. Marea majoritate a voluntarilor care vin la rugăciune trec în timpul campaniei printr-o experiență de creștere spirituală. Centrele pentru nașteri din diferite orașe ale țării au cunoscut o creștere a natalității. Reacția din partea publicului a fost diferită, susținătorii avortului fiind uneori foarte "vocali".

- Credeți că celelalte țări europene vi se vor alătura?

- În Spania s-au făcut deja campanii. Organizația "Ajutoarele Copiilor Prețioși ai lui Dumnezeu" desfășoară vigilii de rugăciune într-un număr mare de orașe din Germania. Am participat recent la o conferință internațională pentru viață în Biarritz, Franța, iar cei de acolo vor desfășura probabil o astfel de campanie pro-viață, în ciuda rapoartelor despre ostilitatea oamenilor față de religie. S-au desfășurat campanii și în alte țări, cum ar fi Georgia și Danemarca. În America de Nord, campaniile s-au extins cu repeziciune peste tot. Ar fi minunat să vedem același fenomen și în Europa. În Marea Britanie am observat cum campania noastră a cunoscut o amploare extraordinară când am avut susținerea Episcopilor. Atunci când liderii au curajul să facă un pas în față pentru credință și semnează în favoarea unei campanii, noi țări încep să ni se alăture.

- Care credeți că sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă Anglia și alte țări europene în lupta împotriva avortului? Sunt probleme diferite față de cele existente în Statele Unite?

- Cred că una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este apatia și indiferența creștinilor care sunt conștienți de problema avortului, dar nu fac nimic pentru a oferi o soluție la această problemă, sau poate nu își dau seama că pot produce o schimbare majoră. Așa cum am văzut în "40 de zile pentru viață", creștinii pot aduce o schimbare imensă atunci când iau atitudine împotriva a ceea ce Conciliul Vatican II a numit "o crimă incalificabilă".

Frumusețea campaniei noastre constă în faptul că toți creștinii pot participa în mod direct la o campanie care are ca rezultat tangibil viețile salvate, minți și inimi inspirate, și chiar evitarea unei vieți trăite în regret. Problema majoră este că trăim într-o țară care timp de secole a respectat dreptul la viață, dar în care acum se fac 200.000 de avorturi pe an, și în care s-au făcut aproape 7 milioane de avorturi de la legalizarea avortului în 1967, fără să existe prea multe semne că lucrurile s-ar putea schimba în bine.

Multor copii li s-au spus minciuni despre libertatea sexuală, nu au fost avertizați asupra rezultatelor pe termen lung ale promiscuității. Drept urmare, sarcinile la adolescență și bolile cu transmitere sexuală au atins cote de epidemie. La recentele alegeri am putut vedea cum toate partidele importante s-au pronunțat în favoarea avortului, în timp ce Marea Britanie continuă să promoveze avortul în lumea întreagă. Majoritatea mijloacelor de comunicare în masă au adoptat o copleșitoare poziție în favoarea avortului, umplând undele de emisie cu informații părtinitoare și punându-i pe susținătorii vieții într-o lumină negativă. Unele Biserici creștine nu vorbesc deloc despre avort, rămânând apatice sau indiferente, eșuând să vorbească în numele celor care nu pot vorbi pentru ei înșiși.

Avortul înflorește pentru că este ascuns opiniei publice, iar consecințele culturii morții nu sunt încă pe deplin înțelese de către public. Când se va afla adevărul despre ce le face avortul femeilor, ca să nu mai vorbim despre copiii nenăscuți, atunci se va încheia lupta împotriva avortului. În Anglia, avortul nu este văzut în totalitate ca o crimă, iar în Statele Unite a fost legalizat avortul în toate cele 9 luni de sarcină. Mentalitatea contraceptivă este mult mai înrădăcinată în Europa, împreună cu o mentalitate mult mai seculară. Noi considerăm toate aceste probleme în egală măsură o provocare și o șansă de evanghelizare.

- Americanii sunt cunoscuți pentru atitudinea lor de tipul "putem" față de lume, pe când europenii tind să aibă o abordare mai temperată. Ați sesizat această diferență în munca dumneavoastră la "40 de zile pentru viață"?

- În Anglia glumim uneori, spunând că americanilor le place să scoată în evidență dimensiunile, hărnicia și productivitatea. Britanicilor le place să facă totul cu moderație, curtoazie, atitudine rezervată și jenă. Mare parte a culturii noastre se rezumă la a salva aparențele, a spune "îmi pare rău" și a nu îți trăda emoțiile. Toate acestea reprezintă o provocare atunci când organizezi o astfel de campanie publică.

Kristina Cooper, una dintre voluntarele noastre, a subliniat acest aspect atunci când a spus că s-a simțit inconfortabil, chiar ciudat, ieșind să demonstreze în stradă, dar a considerat vigilia noastră o provocare. S-a simțit obligată să ia atitudine - dacă tu ești de părere că sunt uciși copii, nu poți sta deoparte, lăsându-i pe susținătorii avortului să creadă ceea ce cred, și pe cei în favoarea vieții să creadă ceea ce cred. În viitor, la fel ca în cazul holocaustului din al doilea război mondial, lumea te va acuza că ai stat impasibil și că ai permis să se întâmple așa ceva. Vigilia noastră a ajutat persoane care aveau convingeri pro-viață, dar nu știau cum să le exprime public, să ia atitudine și să facă ceva pozitiv ca să ajute.

- Cum ați ajuns să vă implicați în mișcarea pentru viață și, în ultimul timp, în campaniile "40 de zile pentru viață"?

- Prima dată am conștientizat imensa importanță a luptei pentru apărarea vieții după ce am ascultat o prelegere despre avort ținută de Lordul Alton la universitate. Prelegerea conținea imagini grafice ale avortului și, până în acel moment, nu știusem prea multe despre ce li se întâmpla copiilor nenăscuți din țara noastră. Am petrecut un an de voluntariat în Echipele de Evanghelizare Națională din Canada. În acel an am văzut o campanie a organizației "40 de zile pentru viață" la Ottawa, și a fost prima mea experiență de acest gen. Am fost inspirat de vederea atâtor oameni care se rugau în stradă. Totuși, ceea ce m-a făcut să cred că Dumnezeu mă chema să încep prima noastră campanie în Londra a fost o prelegere ținută de fondatorul organizației "40 de zile pentru viață", David Bereit.

- Se fac presiuni asupra Irlandei și Poloniei pentru legalizarea avortului. Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt șansele ca acest lucru să se întâmple, și ce putem face pentru a preveni așa ceva?

- Tocmai a fost anunțat faptul că guvernul Irlandei intenționează să legalizeze avortul în anumite circumstanțe, schimbând legislația care incriminează avortul ca infracțiune gravă. De mulți ani se încearcă schimbarea legislației în Irlanda. N-aș putea face speculații afirmând cu siguranță că aceste schimbări legislative vor fi adoptate, dar vă pot vorbi despre curajoasele și neobositele mărturii date în ultimii ani de grupurile în favoarea vieții din Irlanda. În Dublin, o vigilie de rugăciune recentă a scos în stradă 10.000 de oameni care i-au spus lui Enda Kenny să își respecte promisiunile făcute în privința apărării vieții.

Episcopii irlandezi au vorbit clar despre caracterul urgent al situației actuale, trimițând resurse pentru campanie în fiecare parohie. Papa Ioan Paul al II-lea a spus că rugăciunea unită cu postul reprezintă cea mai puternică forță din istoria omenirii. Când ne confruntăm cu o schimbare care reprezintă un rău major, armele spirituale aduc o contribuție vitală, alături de toate celelalte eforturi care se fac pentru a proteja viața copiilor nenăscuți de la concepere până la naștere. Cu Dumnezeu toate lucrurile sunt posibile, iar prin rugăciune putem muta munții: unindu-ne voința cu voința lui Dumnezeu, putem aduce o mare schimbare în lume, clădind o civilizație a iubirii și o conștientizare crescută a valorii umane a copilului nenăscut.

- Am auzit că ați primit încurajări de la Roma. Ne puteți vorbi despre asta?

- I-am scris Papei Benedict al XVI-lea la începutul campaniei noastre, în august 2010. Am fost încântați de răspunsul politicos și cordial trimis de unul dintre secretarii săi, care ne-a asigurat că Sfântul Părinte se roagă pentru cauza noastră. Prima noastră campanie a început la doar câteva zile după vizita Papei în Marea Britanie, vizită care a fost o binecuvântare pentru noi, reușind să distribuim 10.000 de pliante în timpul evenimentelor prilejuite de vizita Papei în Londra și Birmingham. Acest lucru ne-a ajutat să avem un debut fulminant al campaniei!

- Cum se face că "40 de zile pentru viață" este atât de diferită de celelalte eforturi care s-au făcut înainte pentru combaterea acestei culturi a morții?

- Viziunea organizației "40 de zile pentru viață" este de a ajunge la puterea lui Dumnezeu prin rugăciune, post și vigilii pașnice, având ca scop eradicarea avortului. Când Trupul lui Cristos se unește pentru o campanie care are un scop clar, încep să se întâmple lucruri uimitoare! Anul acesta am avut bucuria de a întâlni câțiva dintre copiii care s-au născut ca urmare a vigiliilor noastre de rugăciune, o experiență cu adevărat incredibilă! Cred că cel mai frumos aspect al organizației "40 de zile pentru viață" este că reprezintă un semn vizibil al iubirii care există în comunități pentru a ajuta femeile să aleagă viața pentru copiii lor nenăscuți.

Avorturile nu se fac în parlament, în tribunale, în săli de lectură sau în școli, ci în comunitatea locală. Scoțând în evidență locul unde se fac avorturile într-o comunitate, "40 de zile pentru viață" poate deveni o soluție la criza avorturilor. Concentrându-se asupra avortului ca problemă locală, "40 de zile pentru viață" poate inspira persoane care să participe pentru prima dată la lupta pentru viață, poate forma lideri, poate apărea la știri, și poate conduce bărbați și femei către programele de consiliere cu rezultate dovedite, dăruind speranță acolo unde ea este foarte firavă sau nu mai există deloc. Astfel începe schimbarea și astfel vedem harul lui Dumnezeu în acțiune.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 621, Ultimul acces: 2020-06-30 03:21:55