Pontiful explica `da`-ul Bisericii pentru casatorie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pontiful explică `da`-ul Bisericii pentru căsătorie

[2013-01-23]
Papa Benedict al XVI-lea susține că viziunea creștină despre om este un mare "da" dat demnității sale și naturii sociale și, în acest context, Biserica subliniază marele "da" dat demnității și frumuseții căsătoriei. În aceeași direcție, Papa a vorbit sâmbătă despre "nu"-ul spus de Biserică filosofiilor precum cele legate de sexe. Sfântul Părinte a vorbit despre viziunea Bisericii despre căsătorie și demnitatea omului în discursul susținut în fața adunării plenare a Consiliului Pontifical Cor Unum, care coordonează activitatea caritabilă a Bisericii.
"Biserica este mereu angajată să promoveze omul după planul lui Dumnezeu, în demnitatea sa integrală, respectând dubla sa dimensiune verticală și orizontală. [...] Viziunea creștină despre om este un mare da spus demnității persoanei chemate la comuniunea intimă cu Dumnezeu, o comuniune filială, umilă și încrezătoare. Ființa umană nu este nici individ de sine stătător nici element anonim în colectivitate, ci persoană singulară și irepetabilă, rânduită intrinsec spre relație și spre socialitate. De aceea Biserica reafirmă marele său da spus demnității și frumuseții căsătoriei ca exprimare de alianță fidelă și rodnică dintre bărbat și femeie și nu-ul spus filozofiilor ca aceea a sexelor. Biserica se călăuzește după faptul că reciprocitatea dintre masculin și feminin este expresie a frumuseții naturii voite de Creator."
Aceste afirmații au fost concluzia unei atente reflecții asupra naturii umane susținută de Pontif și o ilustrare a relației dintre credință și caritate. "Creștinul, îndeosebi cel care lucrează în organismele de caritate, trebuie să se lase orientat de principiile credinței, prin care noi aderăm la 'punctul de vedere al lui Dumnezeu'", a spus el. Când omul nu urmărește planul lui Dumnezeu, devine "victima tentațiilor culturale care au ajuns să îl facă sclav". În acest sens, Sfântul Părinte a pomenit ideologiile din secolele recente care promovau "cultul națiunii, al rasei, al clasei sociale", precum și "capitalismul sălbatic cu cultul profitului, din care au rezultat crize, inegalități și mizerie". A vorbit despre "umbrele vremurilor noastre", referindu-se "tragică reducție antropologică ce repropune vechiul materialism hedonist, la care se adaugă însă un 'prometeism tehnologic'."
"Din unirea dintre o viziune materialistă despre om și marea dezvoltare a tehnologiei rezultă o antropologie care este în fond atee", a explicat Sfântul Părinte. "Ea presupune ca omul să fie redus la funcțiuni autonome, mintea la creier, istoria umană la un destin de autorealizare. Toate acestea, făcându-se abstracție de Dumnezeu, de dimensiunea propriu-zis spirituală și de orizontul dincolo de această lume." Într-o astfel de perspectivă, a avertizat Pontiful, orice este tehnologic posibil devine legitim moral, "orice experiment este acceptabil, orice politică demografică este permisă, orice manipulare este justificată". "Omul vrea să fie ab-solutus, dezlegat de orice legătură și de orice constituție naturală. El pretinde să fie independent și crede că numai în afirmarea de sine se află fericirea sa. [...] Este vorba de o negare radicală a caracterului de creatură și de filiație al omului, care ajunge într-o singurătate dramatică."
Creștinii și toți oamenii de bună voință trebuie să fie avertizați de aceste "deviații". "Este vorba de o derivă negativă pentru om, chiar dacă se ascunde în sentimente bune, urmărind un presupus progres, sau presupuse drepturi, sau un presupus umanism." În fața acestor "reducții antropologice", creștinii trebuie să își retragă sprijinul pentru cei care promovează orice împotriva antropologiei creștine. Pe de altă parte, creștinii trebuie să afirme viziunea creștină despre om, acel mare "da" spus demnității și chemării lui înalte. "În fața acestor provocări epocale, noi știm că răspunsul este întâlnirea cu Cristos. În El omul poate să realizeze pe deplin binele său personal și binele comun."
Legături:
Textul integral al discursului papal

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1463, Ultimul acces: 2024-04-17 07:56:10