Pr. Kowalczyk: despre "experimentarea" lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Kowalczyk: despre "experimentarea" lui Dumnezeu

[2013-01-29]
Ca în fiecare marți, Radio Vatican propune rubrica părintelui iezuit Dariusz Kowalczyk despre Catehismul Bisericii Catolice, de la a cărui publicare s-au împlinit în luna noiembrie a anului trecut 20 de ani. În această emisiune, părintele oferă unele explicații în legătură cu prima afirmație din Crez, numit și Simbolul Credinței:
"Cred în Dumnezeu": aceasta este prima afirmație de credință, căci Dumnezeu este începutul și sfârșitul a tot, "primul și ultimul" (Is 44,6). Catehismul subliniază că întreg Simbolul Credinței "vorbește despre Dumnezeu și, dacă vorbește și despre om și lume, o face în raport cu Dumnezeu" (CBC 199). Toate celelalte articole de credință depind de primul și reprezintă explicația acestuia. Aici, însă, problema care se pune privește însăși cuvântul "Dumnezeu". Când pronunțăm de exemplu cuvântul "copac", știm despre ce anume vorbim. Dar când spunem "Dumnezeu" despre ce vorbim? Filosoful Buber observa că "Dumnezeu" este cuvântul cel mai supraîncărcat din întreg limbajul uman. Nici un alt cuvânt nu a fost atât de murdărit și sfâșiat. De aceea, se întâmplă ca atunci când cineva spune "Nu cred în Dumnezeu" să aibă dreptate, pentru că "Dumnezeu pe care El îl are în minte nu există într-adevăr".
Catehismul se referă la două nume ale lui Dumnezeu revelate în Biblie. Primul este din Vechiul Testament. "Eu sunt cel care sunt" (Ex 3,14), îi spune Dumnezeu lui Moise. Acest nume poate fi interpretat în manieră existențială dar și filosofică. "Eu sunt" înseamnă fidelitatea lui Dumnezeu care este mereu alături de poporul Său pentru a-l mântui" (CBC 207). Apoi, "Eu sunt" vrea să spună că Dumnezeu există de la sine însuși, dintotdeauna și pentru totdeauna" (cf. CBC 212). În Noul Testament avem un alt nume al lui Dumnezeu: "Dumnezeu este iubire" (1 In 4, 8-16) Aceasta vrea să spună nu doar că Dumnezeu ne iubește, dar și că - așa cum citim în Catehism - "Ființa însăși a lui Dumnezeu este Iubire" (CBC 221). Dumnezeu însă, în toată revelația, "rămâne un Mister inefabil" (CBC 230). Sfântul Augustin spunea pe bună dreptate: "Dacă l-aș înțelege, nu ar fi Dumnezeu". Și atunci, dacă gândindu-ne la tot ceea ce există experimentăm misterul realității, în fond experimentăm ceea ce se cheamă "Dumnezeu".
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 544, Ultimul acces: 2020-07-02 16:50:14