Ecumenismul: a merge dincolo de bariere - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ecumenismul: a merge dincolo de bariere

[2013-01-29]
În după-amiaza zilei de vineri, 25 ianuarie 2013, la ora 5.30 p.m., în sărbătoarea Convertirii Sf. Paul, Papa Benedict al XVI-lea a prezidat Vesperele în Bazilica San Paolo fuori le mura. Celebrarea a marcat încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care în acest an a avut tema: "Ce cere Domnul de la noi?" Numeroși reprezentanți din alte Biserici și comunități eclesiale au participat la celebrări, între care Arhiepiscopul Mitropolit Gennadios Limouris, reprezentând Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, și Rev. Richardson, reprezentant al Arhiepiscopului de Canterbury.
"Comuniunea în aceeași credință este baza pentru ecumenism", a spus Sfântul Părinte, subliniind că "unitatea este dăruită de Dumnezeu ca inseparabilă de credință" și că "Mărturisirea credinței baptismale în Dumnezeu, Tată și Creator, care s-a revelat în Fiul Isus Cristos, revărsând pe Duhul care dă viață și sfințește, deja îi unește pe creștini. Fără credință - care este în primul rând dar al lui Dumnezeu, dar și răspuns al omului - toată mișcarea ecumenică s-ar reduce la o formă de 'contract' la care să se adere pentru un interes comun... Problemele doctrinale care încă ne despart nu trebuie să fie neglijate sau minimalizate. Mai degrabă, ele trebuie să fie înfruntate cu curaj, într-un spirit de fraternitate și de respect reciproc. Dialogul, atunci când reflectă prioritatea credinței, permite să ne deschidem la acțiunea lui Dumnezeu cu încrederea fermă că singuri nu putem construi unitatea, ci Duhul Sfânt este cel care ne conduce spre comuniunea deplină și face să percepem bogăția spirituală prezentă în diferitele Biserici și Comunități ecleziale".
"În societatea actuală", a remarcat Papa, "pare că mesajul creștin are tot mai puțin impact asupra vieții personale și comunitare; și acest lucru reprezintă o provocare pentru toate Bisericile și Comunitățile ecleziale... Comuniunea deplină și vizibilă dintre creștini trebuie înțeleasă, de fapt, ca o caracteristică fundamentală pentru o mărturie și mai clară. În timp ce suntem în drum spre unitatea deplină, este necesar deci să urmărim o colaborare concretă între discipolii lui Cristos pentru cauza transmiterii credinței lumii contemporane. Astăzi este mare nevoie de reconciliere, de dialog și de înțelegere reciprocă, nu într-o perspectivă moralistă, ci tocmai în numele autenticității creștine, printr-o prezență tot mai incisivă în realitatea timpului nostru".
"Adevărata credință în Dumnezeu este inseparabilă de sfințenia personală, precum și de căutarea dreptății", a subliniat Pontiful. După ce a amintit că tema din acest an a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost propusă de Mișcarea Studenților Creștini din India, în colaborare cu Federația Universitarilor Catolici din India și Consiliul Național al Bisericilor din India, a asigurat de rugăciunile sale pentru toți creștinii din acea țară, care "uneori sunt chemați să dea mărturie despre credința lor în condiții dificile. 'A merge cu umilință cu Dumnezeu' (cf. Mihea 6,8) înseamnă înainte de toate a merge în radicalitatea credinței, ca Avraam, încrezându-ne în Dumnezeu, ba chiar punându-ne în El toată speranța și aspirația noastră, dar înseamnă și a merge dincolo de bariere, dincolo de ură, de rasism și de discriminarea socială și religioasă care despart și strică întreaga societate".
"Căutarea unității în adevăr și în iubire nu trebuie să piardă din vedere niciodată percepția că unitatea creștinilor este lucrare și dar al Duhului Sfânt și merge cu mult dincolo de eforturile noastre. De aceea, ecumenismul spiritual, în special rugăciunea, este inima angajării ecumenice. Totuși, ecumenismul nu va da roade durabile dacă nu va fi însoțit de gesturi concrete de convertire care mișcă conștiințele și favorizează vindecarea memoriei și a raporturilor... O convertire autentică, precum aceea sugerată de profetul Mihea și pentru care apostolul Paul este un exemplu semnificativ, ne va duce mai aproape de Dumnezeu, în centrul vieții noastre, în așa fel încât să ne apropiem mai mult și unii de alții. Acesta este un element fundamental al angajării noastre ecumenice. Reînnoirea vieții interioare a inimii noastre și a minții noastre, care se reflectă în viața zilnică, este crucială în orice dialog și drum de reconciliere, făcând din ecumenism o angajare reciprocă de înțelegere, respect și iubire, 'pentru ca lumea să creadă'".
Legături:
Textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 472, Ultimul acces: 2020-06-29 21:28:05