Liturghie bizantina in limba italiana la Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie bizantină în limba italiană la Timișoara

[2013-01-29]
Duminică, în data de 20 ianuarie 2012, biserica parohială "Sf. Fecioară Maria", cunoscută și sub denumirea de biserica Millennium a parohiei Timișoara II Fabric, a fost martora unui eveniment cu totul deosebit. Seara, începând cu orele 18.00, a fost celebrată aici o Sf. Liturghie în rit bizantin, în limba italiană. Celebrantul principal a fost pr. Răzvan Oprișa, alături, la altarul jertfei euharistice, concelebrând pr. Kapor Janos, parohul locului, pr. ieromonah Atanasie (Davide Muntoni) din comunitatea monastică greco-catolică din Giroc, asistând la Sf. Liturghie subdiaconul Lucian Mîrza.
Deosebitul eveniment a avut mai multe motivații. În primul rând, în această biserică parohială comunitatea de limbă italiană și-a găsit de mai mulți ani loc de refugiu și asistență spirituală, credincioșii peninsulari sosiți în oraș și în împrejurimi fiind păstoriți de pr. Kapor Janos, asistat în mod constant de pr. Răzvan Oprișa, preot greco-catolic în parohia Timișoara- Iosefin. În al doilea rând, preoții și credincioșii au dorit să cunoască și să experimenteze unitatea în diversitate, atât de elocvent ilustrată de diversitatea riturilor Biserici Catolice, tocmai în această perioada când credincioșii se roagă în mod special pentru unitatea Bisericii. În al treilea rând, dar nu cel din urmă, în anii dictaturii comunist-atee, pastorația credincioșilor de limbă română, inclusiv a credincioșilor greco-catolici, a fost practicată nu fără riscuri, ba chiar de multe ori pe ascuns, în oratoriile sau sacristiile din această biserică.
Sf. Liturghie în rit bizantin în limba italiană a fost în mod cert o premieră pentru biserica parohială din Timișoara II Fabric, deoarece a fost pentru prima dată când s-a celebrat aici Sf. Jertfă Euharistică în alt rit decât cel latin. Este de asemenea foarte puțin probabil să se mai fi celebrat la aici vreodată Liturghia bizantina în limba italiană. Lectura Apostolului a făcut-o Carlo Marchegiano, un activ membru al comunității italiene, iar Evanghelia și predica au fost rostite de pr. ieromonah Atanasie (Davide Muntoni). În cuvântul de la finalul Sf. Liturghii, celebrantul principal i-a mulțumit lui Dumnezeu, fiecărui celebrant în parte, comunității italiene, exprimându-și totodată speranța ca această Liturghie să îi facă pe toți mai deschiși comorilor pe care fiecare rit le cuprinde și să fie ocazie de apropiere și de respect reciproc, în așa fel încât toți creștinii, indiferent de confesiune sau de rit, să fie uniți în Cristos.
La Sf. Liturghie au participat circa 80-100 de persoane, organizatorii făcând cunoscut momentul special prin afișe bilingve expuse în biserica parohială, în Dom (Catedrala romano-catolică din Timișoara) și la Universitatea de Vest din Timișoara, în speță la catedra de limba italiană. (text semnat de Claudiu Călin, după informațiile furnizate de pr. Mihai Răzvan Oprișa)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 539, Ultimul acces: 2020-07-06 14:03:58