Indulgente speciale cu ocazia celei de-a XXI-a Zi Mondiale a Bolnavului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Indulgențe speciale cu ocazia celei de-a XXI-a Zi Mondiale a Bolnavului

[2013-01-28]
În Solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, 25 ianuarie 2013, Penitențeria Apostolică, cu sediul la Roma, a emis un decret privind acordarea de indulgențe speciale cu ocazia celei de-a XXI-a Zi Mondiale a Bolnavului, care va fi celebrată în Biserica Catolică la 11 februarie 2013. Textul a fost tradus de pe. Mihai Pătrașcu, pentru Ercis.ro, citând din el în continuare câteva fragmente.
[...] Determinați de dorința ca anuala celebrare a Zilei Mondiale a Bolnavului, în acest an deosebit de solemn (Anul Credinței - n.r.), să se reveleze o cateheză mai eficace asupra sensului mântuitor al suferinței și să îi sensibilizeze mai mult pe toți cei care, în diferite moduri, sunt angajați în slujba celui care suferă în suflet și în trup, Sfântul Părinte a ales ca temă a celei de-a XXI-a Zi Mondială a Bolnavului, care va fi celebrată între 7-11 februarie, pe Samariteanul Milostiv: "Mergi și fă și tu la fel" (Lc. 10,37), care învață "să facem bine celui care suferă și să facem bine cu propria suferință" (Scrisoarea apostolică "Salvifici doloris", 30). La încheierea Zilei, în comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, Excelența Sa Mons. Zygmunt Zimowski, președintele Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari, trimis special al Sanctității Sale, va prezida în Sanctuarul Marian din Altötting, din Dieceza de Passau, o solemnă celebrare euharistică împreună cu administrarea sacramentului Ungerii bolnavilor.
Pentru ca toți credincioșii să se pregătească spiritual ca să participe în cel mai bun mod la eveniment, Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, în audiența acordată în ziua de 18 ianuarie, subsemnaților Cardinal Penitențiarul Major și Regent al acestei Penitențerii Apostolice, a dăruit cu generozitate darul Indulgențelor conform următoarelor dispoziții, cu condiția ca credincioșii, cu adevărat căiți și stimulați de caritate, după exemplul Samariteanului Milostiv, cu spirit de credință și cu suflet milostiv, să stea ei înșiși în slujba fraților suferinzi și, dacă la rândul lor sunt bolnavi, să suporte durerile și adversitățile vieții, înălțând cu încredere umilă sufletul către Dumnezeu și oferind mărturie deschisă de credință prin calea Evangheliei suferinței:
A. Indulgența plenară, pe care credincioșii, cu suflet într-adevăr pocăit și căit, o vor putea obține o dată pe zi, cu obișnuitele condiții (spovadă sacramentală, împărtășanie și rugăciune după intențiile Sfântului Părinte) și chiar să o aplice pentru sufletele credincioșilor răposați, ori de câte ori, între 7-11 februarie, în Sanctuarul Marian din Altötting sau în orice alt loc stabilit de Autoritatea ecleziastică, vor participa cu evlavie la o ceremonie celebrată pentru a implora de la Dumnezeu propunerile Zilei Mondiale a Bolnavului și vor recita Tatăl Nostru, Crezul și o invocație pioasă către Sfânta Fecioară Maria.
Credincioșii care în spitalele publice sau în orice casă privată îi asistă cu caritate, asemenea Samariteanului Milostiv, pe cei bolnavi și, din cauza slujirii lor, nu pot participa la funcțiunile indicate mai sus, vor obține același dar al Indulgenței plenare, dacă în zilele acelea vor presta cu generozitate cel puțin câteva ore asistența lor caritabilă ca și cum ar face asta lui Cristos Domnul însuși (cf. Mt 25,40) și vor recita Tatăl Nostru, Crezul și o invocație pioasă către Sfânta Fecioară Maria, având sufletul dezlipit de orice păcat și propunerea de a îndeplini, cât mai curând posibil, condițiile cerute pentru obținerea Indulgenței plenare.
În sfârșit, credincioșii care datorită bolii, a vârstei înaintate sau a altui motiv asemănător, sunt împiedicați să ia parte la ceremonia indicată mai sus, vor obține indulgența plenară, cu condiția ca, având sufletul dezlipit de orice păcat și propunându-și, cât mai curând posibil, să îndeplinească obișnuitele condiții, să participe spiritual la funcțiunile sacre în zilele determinate, îndeosebi în timpul în care Celebrările liturgice și Mesajul Sfântului Părinte vor fi transmise prin televiziune sau prin radio, să se roage cu evlavie pentru toți bolnavii și să-i ofere lui Dumnezeu, prin Fecioara Maria, Salus infirmorum, suferințele lor fizice și spirituale.
B. Indulgența parțială tuturor credincioșilor ori de câte ori vor îndrepta către Dumnezeu cel milostiv, cu inimă căită, în zilele indicate mai sus, rugăciuni evlavioase de ajutor pentru cei bolnavi în spiritul acestui An al Credinței. [...] (Semnează decretul Cardinal Manuel Monteiro de Castro, Penitențiar Major, și Mons. Krzysztof Nykiel, Regent)
Legături:
Textul decretului

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1438, Ultimul acces: 2024-04-17 01:57:18