In Biserica Ortodoxa, Pogorararea Duhului Sfint este o sarbatoare deosebita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

In Biserica Ortodoxa, Pogorararea Duhului Sfint este o sarbatoare deosebita

[2005-06-19]
Pe linga semnificatiile de mare incarcatura duhovniceasca, aceasta sarbatoare este deosebita si prin programul liturgic, slujba Sfintei Liturghii fiind urmata de oficierea Vecerniei. Pr. Arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, ne-a oferit mai multe detalii:"Duminica Rusaliilor este o duminica speciala. In aceasta Duminica, toata slujba este a Penticostarului adica a perioadei celor 50 de zile. In aceasta zi, Sfinta Liturghie se uneste cu Vecernia. Daca la alte sarbatori Vecernia precede Sfinta Liturghie, in Duminica Pogorarii Duhului Sfint ordinea celor doua slujbe este inversa: mai intii se savirseste Sfinta Liturghie si apoi Vecernia de miine, pentru Sfinta Treime".
In cadrul Vecerniei oficiate astazi dupa slujba Sfintei Liturghii, s-au sfintit frunzele de tei, care apoi s-au impartit credinciosilor prezenti in biserici. Pr. Arhim. Dosoftei Scheul ne-a vorbit despre semnificatiile acestui moment: "Asa cum frunza de tei are aceasta treime de frunze adunate la un loc, asa este si Dumnezeirea, in trei persoane: un singur Dumnezeu, dar in Trei Persoane. De aceea s-a ales ca frunza de tei sa semnifice de fapt Sfinta treime si este o binecuvintare pe care Biserica o face asupra naturii. Aceste frunze de tei se sfintesc si duc in casele credinciosilor, se aseaza la loc de cinste si tin pina anul viitor".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1271, Ultimul acces: 2020-09-26 07:19:27