Resfintirea bisericii din Beius - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Resfințirea bisericii din Beiuș

[2020-10-06]
Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea a făcut o vizită pastorală la Beiuș, în Duminica a XIX-a după Rusalii, cu ocazia resfințirii interioare a bisericii, după ample lucrări. A fost întâmpinat de către copii parohiei, cu flori, iar de către paroh și protopop, pr. Zima Zorel, cu Sfânta Cruce și cu Sfânta Evanghelie, alături de soborul de preoți ai Protopopiatului Beiuș.

A urmat slujba sfințirii Sfintei Mese și a interiorului bisericii. „După mărturia hrisovului dintâi, piatra de temelie și locul bisericii s-au sfințit în anul Domnului 2000, ianuarie 30, de către PS Virgil Bercea, Episcopul Oradiei (…) și în anul Domnului 2002, aprilie 14, s-a sfințit biserica Sfinții Trei Ierarhi de către ÎPS Arhiepiscop Lucian Mureșan, PS Virgil Bercea, Episcopul locului, și PS Ioan Șișetean, Episcopul Maramureșului. Am ridicat acest lăcaș de închinăciune, în care să îl lăudăm pe Bunul Dumnezeu. Biserica ctitorită de parohul vremii pr. Ioan Mada, are în masa Altarului relicva Sfântului Protomartir Ștefan”. În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre frățietate, făcând referire și la enciclica „Fratelli Tutti” semnata de către Papa Francisc, sâmbătă, la Assisi, și promulgată duminică, în ziua pomenirii Sfântului Francisc de Assisi în calendarul latin. Hramul bisericii este „Sfinții Trei Ierarhi – Vasile, Grigore și Ioan”, iar Preasfinția Sa a oferit în dar parohiei și moaștele Fericitului Martir Valeriu Traian Frențiu, primind și hramul mic dedicat Fericitului Martir.
În cuvântul de mulțumire al părintelui protopop Zorel Zima, a subliniat faptul că: „Beiușul este un oraș episcopal, precum recunoaștem și Blajul. Ca parohie a Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, Beiușul apare în matricole deja în anul 1712, având ca paroh, apoi arhidiacon/protopop pe preotul Paul Vasile. Și înaintașii Preasfinției Voastre, au avut o viziune pastorală și națională debordantă și angajată, transformând micul târg într-un oraș de cultură. Astfel, într-un prim pas, Episcopul Ignatie Darabant înalță biserica greco-catolică Sfântul Dumitru în centrul urbei noastre în anul 1800, totul din fonduri proprii episcopale. Vorbind de Blaj-Mica Romă și a sa Școală Ardeleană, cu un mic pas în urmă, dar nu întârziat ci potrivit contextual, Episcopul Samuil Vulcan, în 6 octombrie 1828 înființează Școala din Beiuș, a doua școală cu predare în limba român㠖 suntem în pragul aniversării a 192 de existență a Colegiului Național Samuil Vulcan – ‘cetate de lumin㒠cum cânta cândva corul elevilor vulcaniști. Alți urmași ai lor, Mihai Pavel, Demetriu Radu, Valeriu Traian Frențiu extind infrastructura școlară și oferă tinerilor, nu doar greco-catolici, ci de orice confesiune, acces la învățământ de calitate spre dezvoltare personală și emancipare a poporului nostru. Episcopul Frențiu a acordat o atenție și dezvoltării economice și turistice a zonei, cu preponderență Stâna de Vale. Dacă la toate acestea adăugăm și situarea temporală a administrației nu doar civile ci și bisericești în orașul nostru, în perioada ocupării hortiste, punem spune, da Beiușul este un oraș episcopal.” (Eugen Ivuț pentru EGCO.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 532, Ultimul acces: 2024-03-22 10:17:13