Papa catre comunicatori: Construiti poduri acolo unde altii construiesc ziduri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa către comunicatori: Construiți poduri acolo unde alții construiesc ziduri

[2024-10-31]
foto: Vatican Media
Comunicarea, a spus Papa Francisc, trebuie să urmăreasc㠄să construiască punți acolo unde mulți construiesc ziduri; să promoveze comunitatea acolo unde mulți adâncesc diviziunile; să se implice în tragediile timpului nostru, acolo unde atât de mulți preferă indiferența”. Sfântul Părinte a făcut aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu participanții la adunarea plenară a Dicasterului pentru Comunicații al Vaticanului, care reunește toate organismele de comunicare ale Sfântului Scaun, inclusiv Vatican News. El a adăugat o solicitare: comunicările Vaticanului trebuie, „într-un context de război, inegalitate socio-economică, consumerism și tehnologie dezumanizantă”, să ajute persoanele s㠄redescopere ceea ce este cel mai important și esențial: inima”.

În rolul lor de ambasadori ai adevărului, dreptății și păcii, a spus Pontiful, comunicatorii Bisericii nu trebuie să uite identitatea lor eclezială: „Dacă gândim și acționăm după standarde politice sau de afaceri, nu suntem Biserică. Dacă aplicăm criterii lumești sau ne reducem structurile la birocrație, nu suntem Biserică.” „Visez”, a spus el, „la o formă de comunicare care să poată conecta oameni și culturi. Visez la o formă de comunicare capabilă să împărtășească istorii și mărturii din fiecare colț al lumii. Visez la o comunicare de la inimă la inimă, mișcată de ceea ce este uman, de tragediile pe care le trăiesc atât de mulți dintre frații și surorile noastre. Visez la o formă de comunicare care îi învață pe oameni să renunțe puțin la ei înșiși pentru a face loc celorlalți; o comunicare pasionată, curioasă și competentă, care știe cum să se cufunde în realitate pentru a o povesti.”
Asemenea lui Isus, jurnaliștii catolici ar trebui să se ocupe în special de istoriile celor marginalizați, ale celor săraci, ale migranților și ale victimelor războiului, spunând aceste istorii în mod autentic și făr㠄sloganuri”. Munca lor, a spus Papa Francisc, ar trebui să promoveze incluziunea, dialogul și pacea, inclusiv prin reportaje despre eforturile de pace din întreaga lume: „Cât de urgent este să acordăm spațiu făuritorilor păcii! Nu obosiți să spuneți istoriile lor.” Pontiful a încurajat Dicasterul s㠄se aventureze mai mult, să îndrăznească mai mult, să își asume mai multe riscuri”. Acest lucru, a spus el, nu înseamnă promovarea propriilor idei, ci „a spune realitatea cu onestitate și pasiune”. A încurajat profesioniștii din mass-media să nu se teamă să încerce lucruri noi, să exploreze „noi limbaje” și „noi căi” în spațiile digitale.
Implementarea unei abordări sinodale a comunicării este, de asemenea, esențială, a adăugat el. Și toate acestea, a subliniat Sfântul Părinte, vor trebui să se întâmple fără finanțare suplimentară. „Trebuie să devenim un pic mai disciplinați cu banii. Va trebui să găsiți modalități de a economisi mai mult și de a căuta alte resurse … Știu că acestea sunt vești dificile, dar sunt și vești bune, pentru că inspiră creativitate.” A lăudat în mod special eforturile Dicasterului de a extinde gama de limbi oferite de Vatican News, care s-a extins recent pentru a oferi conținut în lingala, mongolă și kannada. Papa Francisc și-a exprimat, de asemenea, mulțumirile în avans pentru energia imensă pe care Vatican Media o va pune în acoperirea viitorului An Jubiliar 2025. Datorită comunicațiilor Vaticanului, a spus el, mulți dintre cei care nu pot călători fizic la Roma vor putea totuși să participe la Anul Sfânt.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 17, Ultimul acces: 2024-12-06 05:50:53