Suvenire de pelerinaj: Cu ce am ramas dupa sarbatoarea Sfantului Dimitrie 2024 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Suvenire de pelerinaj: Cu ce am rămas după sărbătoarea Sfântului Dimitrie 2024

[2024-10-30]
de basilica.ro

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie s-a încheiat. Pe lângă iconița sau busuiocul pe care le-am dus acasă, mai importante sunt suvenirele spirituale de la eveniment, adică amintirile – semnificația de facto a termenului de proveniență latină.
Astfel, la final de pelerinaj, am recapitulat 7 suvenire cu care am rămas în minte și, mai ales în inimă:
1. Comuniunea cu 120.000 de rugători
Peste o sută douăzeci de mii de persoane au participat la pelerinajul de anul acesta, număr similar cu cel de anul trecut. Văzând un număr atât de mare de oameni adunați într-un gând de rugăciune ne încărcăm cu bucurie și curaj că lucrurile merg și într-o direcție bună, nu doar spre războaie și dezbinare.
2. Speranța vindecării și a învierii
Vindecarea și învierea au fost temele centrale ale predicii rostite de Patriarhul Daniel în prezența miilor de pelerini veniți la București pentru a se ruga Sfântului Dimitrie cel Nou, dar și Sfântului și Dreptul Lazăr, al cărui cinstit cap a fost adus din Cipru.
Astfel, cu speranța reîmprospătată privind vindecarea sufletului și a trupului încercăm să lucrăm cu mai mult spor la pregătirea pentru învierea de obște.
3. Apropierea de Biserica Ciprului și de Sfântul Lazăr
Cu ocazia aducerii Cinstitului Cap al Sfântului Lazăr și a venirii Arhiepiscopului Ciprului în țara noastră am aflat lucruri noi despre acest popor ortodox încercat și despre sfinții săi.
Un lucru pe care nu îl știam este că Sfântul și Dreptul Lazăr a fost primul episcop al cetății Kition (Larnaca de azi). De asemenea, am aflat din cuvintele Arhiepiscopului Gheorghe despre greutățile cu care se confruntă poporul ortodox cipriot, 37% din insulă fiind cucerită de Turcia în urmă cu cincizeci de ani.
4. Bucuria că de anul acesta avem trei Sfinți Dimitrie în calendar
Gândindu-ne la diferențele și asemănările dintre Mucenicul Dimitrie și Cuviosul Dimitrie am realizat că din iulie avem și un sfânt român cu acest nume: Preotul Mărturisitor Dumitru Stăniloae. Lucru inevitabil, având în vedere popularitatea numelui în țara noastră care are în prezent aproape 300 de mii de persoane care poartă numele Dimitrie sau derivate.
5. Binecuvântarea de a lucra sub ocrotirea Sfântului Dimitrie
Centrul de presă Basilica a fost fondat de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Așa că ziua jurnaliștilor Patriarhiei Române se sărbătorește prin muncă, transmițând cel mai mare pelerinaj din Capitală. Centrul de presă Basilica a împlinit 17 ani.
6. Certitudinea că un sfânt ocrotește Bucureștiul de peste 250 de ani
Deși sărbătorirea a 250 de ani de la Aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie la București s-a făcut în data de 13 iulie, și sărbătoarea din octombrie a cuviosului a fost sub semnul jubileului. În cadrul sărbătorii s-au evocat momentele de cumpănă în care Sfântul Dimitrie i-a ajutat pe locuitorii capitalei.
7. Onoarea de a participa la proclamarea unui Sfânt
De sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor, am avut onoarea de a lua parte la proclamarea canonizării Sfântului Macarie Protopsaltul, părintele cântării psaltice în limba română. Rămânem cu această pregustare până la anul când urmează a fi făcută proclamarea pentru 16 sfinți canonizați în contextul împlinirii a o sută de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14, Ultimul acces: 2024-12-02 12:04:23