PS Petru Gherghel despre Papa Ioan Paul al II-lea si Romania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Petru Gherghel despre Papa Ioan Paul al II-lea și România

[2020-05-18]
În 1989 regimul comunist a căzut în România, iar la scurt timp după aceea „ne-am întors la Biserica și Dieceza din trecut, iar în luna martie, ziua 14, același Papă (Ioan Paul al II-lea), care a readus în lume demnitatea și libertatea, a restabilit întreaga ierarhie pentru Biserica Catolică din România, cu cele trei rituri, numind în fiecare Dieceză propriul păstor”. Astfel amintește PS Petru Gherghel într-un amplu interviu publicat pe InfoSapientia.ro. „În acel an 1990, prin hotărârea Sfântului Părinte lea, Dieceza de Iași a fost restaurată, iar eu am fost numit Episcop diecezan. Consacrarea mea episcopală a avut loc în ziua de 1 mai 1990, prin impunerea mâinilor viitorului Cardinal și secretar de stat Angelo Sodano. Îmi aduc aminte și acum de ploaia din ajun, care nu a încetat decât dimineața, permițându-ne astfel să ținem Liturghia consacrării în fața Seminarului din Iași, pentru că veniseră foarte mulți preoți și credincioși la celebrare.”

Amplul interviu a fost realizat de pr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași. Episcopul emerit de Iași i-a destăinuit: „Momentul consacrării episcopale l-am trăit ca pe un nou și mare har. Eram bucuros să fiu înconjurat de clerul și credincioșii Diecezei noastre. Depășind emoțiile firești, nu doream altceva decât ca Domnul să continue să lucreze prin mine. Lui să îi fie cinste și laudă!” A amintit că în același an „autoritățile civile au recunoscut statutul juridic pentru toate cultele din România, iar pentru Biserica Catolică, Codul de drept canonic a fost acceptat ca statutul său juridic. Fiecare Episcop, potrivit ritului său, și-a putut organiza structurile canonice și pastorale după normele generale ale Bisericii universale, iar guvernul, în baza vechilor practici, a decis să contribuie parțial la salarizarea clerului.”
„S-a constituit Conferința Episcopilor Catolici din România, cu cele două rituri, latin și oriental, la care s-a adăugat și ritul armean, existent și înainte de 1948. A fost ales președintele Conferinței Episcopale Române, în persoana Mons. Alexandru Todea, un adevărat erou și model de rezistență și mărturie de credință. Conferința Episcopilor din România are o caracteristică aparte: e formată din toți Episcopii romano-catolici și greco-catolici. Este o singură Conferință a tuturor Episcopilor și este respectată ca atare de Guvernul României. După constituirea Conferinței Episcopilor au început și vizitele ad limina, pentru întâlnirea Episcopilor cu Papa, care, în mod normal, are loc o dată la 5 ani. Până acum au avut loc șase astfel de vizite oficiale: în 1991, 1996, 2003, 2010, 2018.”
La aceste vizite ad limina Papa Ioan Paul al II-lea „mereu ne întreba când va putea să ajungă să pună piciorul pe pământ românesc. Fiecare dintre noi îl invita și își exprima dorința de a-l primi. Și acest lucru s-a realizat în anul 1999.” Legat de acea vizită a spus: „Aș dori să amintesc aici un fapt care se întâmpla rar, dar iată că s-a întâmplat. Când avionul cu Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea cobora pe Aeroportul Băneasa, ploaia anunțată pentru acel timp și acele zile a încetat. Doar la sfârșitul vizitei, când avionul cu marele oaspete Karol Wojtyła lua înălțime, ploaia și-a făcut din nou apariția, ca un simbol al binecuvântării cerești peste țara noastră, atât de dornică de armonie și unire în credință. E cunoscută replica unui om simplu, care, discutând despre evenimentul trăit în acel început de mai 1999, neștiind să-i pronunțe numele oaspetelui ce ne-a vizitat țara, l-a definit astfel: ‘Da, știu, e vorba de acel Om care, atunci când a venit la noi, a oprit ploaia pentru trei zile!'”
Oprindu-se apoi asupra Diecezei pe care a păstorit-o mai multe decenii, a amintit că o cerere specială pe care a avut-o pentru Papa Ioan Paul al II-lea a fost să primească un Episcop auxiliar. „După vizita memorabilă la București din luna mai a anului 1999, Sfântul Părinte văzând și știind de numărul mare de tineri seminariști, preoți, persoane consacrate și pelerini veniți de la Iași, după ce am reînnoit cererea mea, am avut bucuria ca în același an, după câteva luni, pe 29 septembrie, să primim vestea cea bună că vom avea un Episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași. Alegerea Sfântului Părinte a fost Mons. Aurel Percă, Vicar general. Eram pe atunci la Săbăoani, la celebrarea hramului bisericii ‘Sfântul Mihail Arhanghelul’. Vestea a fost primită cu mare entuziasm de toți.”
Spre finalul interviului a evocat plecarea Papei Ioan Paul al II-lea la casa Tatălui. Pe 2 aprilie 2005 „ochii tuturor au rămas fixați spre fereastra apartamentului său. Erau ultimele sale clipe. La toate ferestrele apartamentului s-au aprins lumini. Era semnul trecerii în lumina veșnică. Cei prezenți în Piață, îndurerați, au făcut un gest mai rar întâlnit la moartea cuiva. Au izbucnit în aplauze care nu mai voiau să înceteze. Prietenul lor a trecut pragul acestei lumi, intrând într-o atmosferă sărbătorească în casa Tatălui. Cardinalul Joseph Ratzinger, unul dintre colaboratorii apropiați ai Papei, a ținut să folosească, la celebrarea funeraliilor din ziua de 8 aprilie 2005, o formulă impresionantă, prin care parcă prevestea că va fi beatificat și declarat sfânt: ‘Sfinte Părinte, binecuvântează-ne de la fereastra cerului!’ Și așa a rămas și rămâne pentru noi, mai ales pentru tineri: un prieten ce privește de la fereastra cerului și ne binecuvântează.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 654, Ultimul acces: 2024-04-16 11:03:57