Patriarhul Daniel: Iisus voieste ca, odata cu refacerea sanatatii, sa se refaca si legatura oamenilor cu Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel: Iisus voiește ca, odată cu refacerea sănătății, să se refacă și legătura oamenilor cu Dumnezeu

[2024-12-01]
de Ștefana Totorcea

„Iisus voiește ca, odată cu refacerea sănătății oamenilor, să se refacă și legătura personală a acestora cu Dumnezeu, Izvorul vieții și al tuturor darurilor benefice pentru om”, a spus Patriarhul Daniel duminică, referindu-se la evanghelia despre Vindecarea orbului din Ierihon.
„De aceea Iisus îl întreabă pe orb Ce voiești să-ți fac? nu Ce voiești să-ți dau? Deci Iisus nu dăruiește omului daruri materiale exterioare lui, ci îi schimbă starea vieții. Îl ridică pe om din starea rea în care acesta se află, la o stare bună, la o viață nouă, binecuvântată.”
„Prin această vindecare înțelegem că Domnul Iisus Hristos nu este indiferent la suferința celor bolnavi, că El ascultă mai ales acele cereri sau rugăminți ale bolnavilor care izvorăsc din credință puternică și rugăciune stăruitoare”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.
„Adesea, Iisus, înainte de vindecarea unor bolnavi, vrea să constate cât de mare este credința lor. De ce vrea să constate? Pentru ca ei să conlucreze cu El în vindecare. Adică să participe cu toată voința și dorința lor la primirea darului sănătății depline.”
Strigătul orbului din Ierihon nu putea izvorî decât dintr-o credință puternică, a mai explicat Patriarhul României: „Orbul a simțit în sufletul său că unica șansă a vindecării sale este Iisus Nazarineanul. El a înțeles că este vorba despre Iisus cel Care a vindecat o mulțime de bolnavi, ajutându-i astfel să-și schimbe viața lor nefericită”.
„De aceea orbul nu a mai întrebat Cine este Iisus, ci îndată a început să strige: Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă!”
Orbul cere ceea ce oamenii nu-i pot da
„În auzul tuturor, orbul cere de fapt ceea ce nimeni altul dintre oameni nu-i poate da decât numai Iisus Nazarineanul, adică sănătatea ochilor, sau vederea”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
„Atât de tare a fost glasul orbului, încât Domnul Iisus Însuși l-a auzit, deși era înconjurat de o mulțime tumultoasă de oameni.”
„La porunca lui Iisus, câțiva oameni l-au adus pe orb de la marginea drumului în mijlocul drumului, aproape de Iisus. De fapt, Iisus l-a chemat pe orb lângă Sine, în mulțime, ca să audă și să înțeleagă toți cei prezenți în jurul Său că orbul nu cere de la Iisus nici bani și nici hrană”, a adăugat Preafericirea Sa.
„Iisus știa că orbul, îndată vindecat, va merge cu El pe același drum al binevestirii iubirii milostive a lui Dumnezeu față de oameni. Din cerșetor de la marginea drumului, hrănit de alții din milă, orbul de la Ierihon, vindecat de Iisus, devine un misionar mărturisitor, slăvind pe Dumnezeu.”
Domnul Iisus Hristos „îl lasă să-L urmeze, să meargă împreună cu El în cetatea Ierihonului. De ce? Pentru ca orbul vindecat să vadă cetatea cu ochii săi sănătoși, iar cei din cetate să-l vadă vindecat”, a mai precizat Patriarhul României.
„Domnul Iisus Hristos dorește ca omul să viețuiască în mod firesc, adică sănătos și bucuros, în comuniune deplină cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni.”
„De aceea El a avut față de orbul din Ierihon o atitudine diferită de cea a multor oameni din jurul Lui. Iisus gândește în mod diferit de aceștia și nu consideră că boala este un destin orb de neschimbat, sau o fatalitate, ci vindecă pe cei bolnavi și schimbă viața lor, aduce bucurie acolo unde este suferință și durere, aduce comuniune acolo unde este singurătate, ridică demnitatea umană când aceasta este decăzută, diminuată, desconsiderată și umilită”, a explicat Preafericirea Sa.
Vindecatul devenit mărturisitor
„După ce a fost vindecat de orbirea fizică, orbul de la Ierihon urma pe Iisus și slăvea pe Dumnezeu. Astfel, el a devenit un dascăl al credinței, al rugăciunii și al recunoștinței.”
„Să ne rugăm și noi stăruitor Domnului Iisus Hristos, ca orbul de la Ierihon, cu credință puternică, în vreme de suferință sau în vreme de încercare, zicând: Doamne miluiește-mă!” a îndemnat Părintele Patriarh Daniel.
„Astfel vom vedea duhovnicește prezența lui Hristos lângă noi, vom auzi duhovnicește cum ne cheamă tainic spre El pe noi, cei aflați la marginea drumului vieții, și vom simți cum El ne vindecă și ne ia cu El pe calea mântuirii, pentru a mărturisi în lume iubirea lui Dumnezeu față de oameni”, a încheiat Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 31, Ultimul acces: 2025-01-16 10:59:35