Ziua Nationala: Romanii serbeaza 106 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Națională: Românii serbează 106 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918

[2024-12-01]
de Ștefana Totorcea

Duminică se împlinesc 106 ani de la unirea cu patria-mamă, România, a Transilvaniei, Banatului și Țării Ungurești – cea din urmă formată din Maramureș, Sătmar și Crișana. Actul istoric a reprezentat unirea politică a tuturor românilor în același stat.
În cinstea acestui moment, ziua de 1 Decembrie a fost declarată Zi Națională de Parlamentul României în 1990.
Adunarea Națională a românilor din Transilvania a avut loc în data de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, capitala Domnitorului Mihai Viteazul, care a realizat pentru scurt timp, în anul 1600, prima unire politică a românilor din cele trei principate române.
La Adunarea Națională au participat 1.228 reprezentanți oficiali ai celor 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești. S-au adăugat alți peste 100.000 de români din Ardeal și Banat, reprezentanții tuturor mediilor sociale, confesionale și profesionale românești.
Sursa foto: Gorjeanul.ro
Aceștia au adoptat o Rezoluție care proclama unirea cu România a românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească și a tuturor teritoriilor locuite de ei. Proclamația a fost citită de Vasile Goldiș și votată în unanimitate.
Unirea Transilvaniei și a celorlalte provincii din vest a venit după ce și reprezentanții românilor din Basarabia, și apoi cei ai românilor din Bucovina și-au declarat unirea cu Regatul României.
A fost punctul culminant al unui proces istoric îndelungat, prin care românii au cultivat unirea în cuget prin aceeași credință, aceeași limbă (inclusiv prin răspândirea cărților de cult ortodox) și aderarea la idealul de unitate.
Marea Unire a venit pe fondul destrămării marilor imperii multinaționale (Austro-Ungar și Otoman) după Primul Război Mondial și s-a bazat pe doctrina politică a autodeterminării națiunilor propusă lumii de Președintele American Woodrow Wilson.
În paralel cu românii, tot în acest context și-au format state proprii și polonezii, cehii, slovacii, slavii de sud, maghiarii și austriecii.
Evenimente în țară
Cu prilejul Zilei Naționale, în toată țara au loc rugăciuni de mulțumire și de pomenire, ceremonii comemorative și parade militare.
Manifestările din Capitală au început la ora 08:00 la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I și continuă, de la 10:00, cu parada militară de la Arcul de Triumf, unde delegatul Părintelui Patriarh Daniel este Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Evenimentele din București se încheie cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gard㠄Mihai Viteazul”, începând cu ora 19:00, pe traseul: Palatul Cercului Militar Național de pe Calea Victoriei, Bd. Regina Elisabeta, Bd. Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, Bd. Eroilor Sanitari, Str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu, Șos. Cotroceni, Bd. Iuliu Maniu, Bd. Gl. Paul Teodorescu, Bd. Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gard㠄Mihai Viteazul”.
În garnizoana Alba Iulia va avea loc o ceremonie militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, începând cu ora 14:00. Din dispozitivul de defilare vor face parte și militari din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.
Ceremoniile militare din București și Alba-Iulia pot fi urmărite și online, pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 24, Ultimul acces: 2025-01-13 14:58:12