Fagaras :: Biserica Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime
Făgăraș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Făgăraș
Județ:Brașov
Adresa:strada Codru Drăgusanu nr. 7
Cod poștal:505200
Telefon :0761... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:protopopiatulFagaras.wordpress.com, mitropolia-ardealului.ro, www.primaria-fagaras.ro, www.judBrasov.ro, bv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Lie Nicolae, Bețiu Valentin, Greavu Marcel
Hram:Sf. Treime
Detalii:Biserica a fost zidita in anul 1783.
Dupa studiile Pr. Prof. Literat Valer si din cele relatate dfe acest cercetator, in orasul Fagaras, a existat o biserica foarte veche, din lemn, in Str. Chivararilor, pe seama marei mase a credinciosilor romani ortodocsi din acest oras. Aceasta a ars.
Determinat de acest lucru, voievodul Constantin Brancoveanu, zideste pentru acestia, o biserica in anul 1698, care la anul 1723 a fost luata de episcopul unit Pataki Ioan, cu scopul de a forta pe romanii ortodocsi de a trece la catolicism.
Ortodocsii din oras si vaduva lui C. Brancoveanu, protesteaza pana la curtea din Viena- fara rezultat.
Intampinand mari greutati, obtin de la imparatul Iosif al II-lea dreptul de a-si zidi o biserica noua, in urma conscrierii ce o fac la 2 ianuarie 1723, prin care se arata ca in orasul Fagaras se gasesc 250 de familii ortodoxe, cu un teren, pentru zidirea bisericii, avand un fond de 3000 de florini.
Dupa o insemnare a dascalului Andrei Sevailovici, in anul 1782, incepe zidirea bisericii, odata cu scoala din curtea acesteia.
Preoti erau atunci; Protopopul Bucur Sin, fiul ieromonahului Stefan si preot era Gheorghe Petrascu, gosman jupanul Pana Selaru, curator Gheorghe Corodi cel batran, pe care documentele il considera, ca primul ctitor si fondator al bisericii. Acesta a daruit locul si bani multi, iar dascal era Andrei Sevailovici, care a redactat si documentul zidirii bisericii.
Biserica a fost terminata in anul 1783, iar turnul abia abia ina nul 1791.
In anul 1896, cu ocazia renovarii din turnul bisericii, intr-un glob al acestuia, sub cruce s-au descoperit doua acte scrise in alphabet chirilic. Unul scris de dascalul Andrei Sevailovici la 22 iulie 1791 si al doilea scris de Popa Gheorghe la 18 iulie 1791.
Aceste doua documente au fost puse din nou, in sus numitul glob, impreuna cu un al treilea document facut la 1896.
Zidirea a fost facuta de mesterul paler Johann Müler, din Brasov, in anii 1782-1783.
Turnul bisericii a fost facut de jupan Martin din Brasov, in anul 1791.
Biserica a fost construita cu ajutorul credinciosilor romani ortodocsi si cu contributia ierarhilor si credinciosilor din Muntenia si Moldova.
In altarul bisericii sunt trecuti ctitorii care au contribuit la zidirea ei.
Se specifica , ca plugarii din acest oras, au carat multe care de piatra de la Persani, si tot materialul legat de aceasta zidire.
Descrierea monumentului:
Biserica este zidita din piatra si caramida.
Exteriorul este obisnuit, fara o arhitectura deosebita si fara , decoratii murale avand de jur imprejur nise, in parte completate cu Sfinti.
Acoperisul este obisnuit, (acoperit cu tigla) , insa turnul prezinta un aspect particular.
Legat de zidul bisericii, in partea vestica, cu intrarea pe sub turn, se gaseste zidita o cripta, deasupra careia s-a cladit paraclisul bisericii. Atat cripta cat si paraclisul au fost zidite de jupanul Gheorghe Corodi senior, (considerat ca primul fondator si ctitor al acesteia ) , cu destintia ca in cripta sa fie inmormantat el si intreaga lui familie, iar in paraclis sa se faca Sf. Liturghie si alte slujbe.
In aceasta cripta deci se gasesc inmormantati toti membrii familiei, precum si alti straini, care au donat bisericii suma, de 10 florini, la caz.
In partea vestica a bisericii, se gaseste cripta lui Ioan Zamfir, si a sotiei sale Ana, destinata ca loc de inmormantare a sus numitilor.
Aceasta cripta are o inscriptie, cu numele fondatorilor, cu anul zidirii 1823 si al zugravirii 1824.
Mai exista si cripta mormant a protopopului Gheorghe Petrascu, de 65 de ani, mort in anul 1800. si 3 cruci: a lui Pana Borsos (26 octomvrie 1792) , Vasile Neghes (30 ian. 1797) , IOachim Balache, mort in 1806 in etate de 70 de ani.
Iconostasul paraclisului, are icoane vechi, pictate pe lemn.
Altarul a fost pictat in 1793, cu cheltuiala protopopului Gheorghe Petrascu.
Tampla s-a sculptat si s-a zugravit in anul 1794, cu toata cheltuiala lui IonitaSaar/ Sarai fapt atestat de inscriptia de pe arcada din fata altarului.
Naosul a fost zugravit de Iob Haghi si sotia acestuia Anastasia, inoita prin pictorul Petride la 1906.
Pictura este executata in stil brancovenesc.
Cea de pe iconostas, este executata pe icoane demontabile, in atelierele Patriarhiei, de catre pictorul Vasile Geirghescu, in anul 1952. Numele acestui pictor renumit se gaseste scris pe icoana Sf. Treime, la mijlocul iconostasului.
Alte informații:Parohia Făgăraș I și Parohia Făgăraș IV.
Cod Monument:BV-II-m-B-11682
Nr. vizualizări:5109
Data ultimei vizualizări:2024-05-02 04:30:46
Data ultimei actualizări:2016-03-31 13:03:17
Data încărcării pe sit:2006-05-28 14:22:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-07-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 171

Vedere din spate
Foto: Constantin Banciu