Crestinii ortodocsi pe stil vechi vor sarbatori Nasterea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Crestinii ortodocsi pe stil vechi vor sarbatori Nasterea Domnului

[2007-01-06]
Crestinii ortodocsi din Republica Moldova vor sarbatori maine Nasterea Domnului, asa cum se va intampla si in Rusia, Serbia, Georgia si Ierusalim. Sarbatorirea Nasterii Domnului la date diferite, in tari ortodoxe diferite, este explicata prin faptul ca datele de 25 decembrie si 7 ianuarie pentru aceeasi sarbatoare religioasa sunt indicate de doua calcule calendaristice diferite. Biserica Ortodoxa Romana, de exemplu, respecta calculul calendarului iulian indreptat, pe cand Biserica Ortodoxa Rusa isi organizeaza cultul conform calendarului iulian realizat acum mai bine de doua milenii. Atunci cand au alcatuit aceasta formula a calendarului, astronomii romani nu au luat in calcul o eroare care parea la inceput neinsemnata. Amanunte despre aceasta deosebire ne-a oferit pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "Aceasta deosebire de data din cursul anului bisericesc a sarbatorilor cu data fixa, tine de fapt de doua calendare diferite pe care le tin astazi Bisericile Ortodoxe: este vorba de calendarul iulian neindreptat si de calendarul iulian indreptat, pe care il tinem noi, Biserica Ortodoxa Romana. Calendarul alcatuit in anul 46 i.Hr., de catre astronomul alexandrin Sosigene, avea anumite deficiente care au dus la intarzierea, la ramanerea in urma a anului calendaristic fata de anul astronomic. Aceasta diferenta s-a marit in timp si a devenit sesizabila, asa incat, in apusul Europei, in anul 1582, calendarul a fost indreptat, diferenta de zece zile care era atunci intre anul astronomic si anul calendaristic a fost suprimata si, in sfarsit, s-a produs si o prima reforma calendaristica. La inceputul secolului al XX-lea, Bisericile Ortodoxe Rasaritene au trebuit sa treaca si ele la reforma, la indreptarea calendarului. De atunci si pana in prezent, nu toate Bisericile Ortodoxe au reusit sa treaca la calendarul indreptat".

Parintele Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, ne-a spus ca in afara de data la care se praznuieste sarbatoarea Nasterii Domnului pe stil nou, nu se deosebeste de cea pe stil vechi: "Din punct de vedere ritualistic, din punct de vedere al solemnitatii nu exista nici o diferenta intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Rusa, ci doar data difera, asa incat Craciunul este tinut in traditia ortodoxa de doua ori".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1647, Ultimul acces: 2024-05-01 21:08:53