Catedrala Episcopala din Husi poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catedrala Episcopala din Husi poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

[2005-06-29]
Catedrala Episcopala din Husi cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost construita de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare in anul 1495, in cadrul curtii domnesti, functionand de-a lungul timpului ca manastire. Monument valoros la origine, dar reconstruit in secolele XVIII-XIX, Catedrala Episcopala din Husi mai pastreaza astazi doar urmele temeliilor si pisania din vremea marelui voievod.

Prea Sfintitul Corneliu Barladeanu - Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor ne-a oferit mai multe detalii despre Catedrala Episcopala din Husi, care-si serbeaza astazi hramul: "Biserica initiala, pe care a zidit-o Sfantul Voievod Stefan cel Mare, nu mai exista deoarece, in timpul Episcopului Iacob Stamati de Husi, in anul 1793 a suferit daramaturi in urma unui cutremur. Episcopul Iacob Stamati a fost nevoit sa darame biserica si sa construiasca o alta. Alte modificari semnificative in constructia si arhitectura actualei Catedrale Episcopale din Husi s-au petrecut in timpul Episcopului Silvestru Balanescu de Husi, in secolul al XIX-lea, care a introdus influenta stilului rusesc."

Intre anii 1949-1996, Episcopia Husilor a fost alipita la Episcopia Romanului, catedrala functionand ca o simpla biserica de parohie, ca un schit, iar apoi ca o manastire. Cu prilejul redeschiderii Episcopiei Husilor in anul 1996, biserica a fost reparata prin stradania Prea Sfintitului Ioachim - Episcop al Husilor, devenind Catedrala Episcopala.
Prea Sfintitul Arhiereu vicar Corneliu Barladeanu ne-a oferit alte amanunte in acest sens: "In momentul investirii ca Episcop de Husi a Prea Sfintitului Ioachim, Catedrala Episcopala era inca in starea de lucrari de consolidare. Prea Sfintitul Episcop Ioachim al Husilor a redat frumusetea de odinioara a Catedralei Episcopale, impodobindu-o cu pictura, cu o noua catapeteasma, cu marmura, cu strane."

In cadrul Centrului Eparhial Husi functioneaza si Palatul episcopal, construit de Episcopul Iacov Stamati, intre anii 1782-1792, pe ruinele palatului domnesc. In apropiere se afla si Muzeul episcopal de arta religioasa si carte veche, cu obiecte ce dau marturie despre prezenta crestinismului inca din cele mai vechi timpuri in aceasta parte a tarii de. Cateva din cele mai valoroase obiecte ale Muzeului ne sunt prezentate de Prea Sfintitul Corneliu Barladeanu - Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor: "Episcopia Husilor detine in Muzeul episcopal un tron, despre care se spune ca a apartinut domnitorului Petru Rares, "Cazania lui Varlaam" - prezenta in marile centre eparhiale din Romania, "Descriptio Moldavae" a lui Dimitrie Cantemir - Editia Princeps, daruri ale Tarinei Ecaterina II oferite Episcopilor de Husi, obiecte legate de viata manastireasca si parohiala de pe cuprinsul Episcopiei Husilor."

Prea Sfintitul Corneliu Barladeanu ne-a vorbit si despre insemnatatea hramului Catedralei Episcopale pentru credinciosii care vin si se inchina la acest sfant locas: "In fiecare an, la data de 29 iunie se sarbatoreste hramul Catedralei Episcopale inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care aduna numerosi credinciosi si clerici, care marturisesc puterea credintei si a rugaciunii, izbanda crestinismului prin zelul misionar al celor doi mari apostoli care au cucerit lumea prin Cuvantul Evangheliei si prin puterea credintei lor. Hramul Catedralei Episcopale este un prilej de misiune si de bucurie deoarece aduna credinciosii pe care ii invata si ii lumineaza in cunoasterea adevarului ce ii conduce spre viata vesnica."

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 2527, Ultimul acces: 2024-04-24 00:37:23