Intrunirea Comisiei de Dialog dintre Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica, la Roma - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Intrunirea Comisiei de Dialog dintre Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica, la Roma

[2005-12-13]
Ultima intrunire de acest fel a avut loc in anul 2000, in Statele Unite ale Americii. Amanunte despre activitatea din ultimii ani a Comisiei de Dialog intre Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica ne-a oferit PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradei, cel care va participa la aceasta intrunire din partea Bisericii Ortodoxe Romane: 'In anul 2000, a avut loc ultima intalnire de dialog ortodox - romano-catolic, la Baltimore, in SUA, si era presedinte din partea noastra arhiepiscopul Stilianov din Australia, care este al Bisericii Greciei. In urma intreruperii acestui dialog, in anul 2000, comisiile nu au mai lucrat, nu s-au mai intalnit. Insa, a fost in 2003 o intalnire la Vatican, in care s-a luat in discutie problema ministrului petrin, primatul papal. In luna septembire a.c., a avut loc o intalnire la Constantinopol, in Fanar, unde a fost ales noul co-presedinte al Comisiei de dialog ortodox - romano-catolic, deci din partea noastra, este Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergam si acesta are capacitatea de a-si alege un colaborator, iar din partea romano-catolicilor este cardinalul Walter Kasper'.

La intrunirea comisiei de dialog din urmatoarele zile vor fi prezenti doar o parte din membrii comisiei care vor stabili de fapt temele urmatoarelor doua intalniri in plen: 'S-a cazut de comun acord ca acum, in luna decembrie, intre 13 si 16 decembrie, la Roma, sa fie o intalnire in care sa pregatim intalnirea de anul viitor de la Belgrad, cand va fi toata comisia adunata, ea fiind alcatuita din 30 de ierarhi ortodocsi si 30 de ierarhi romano-catolici. Acum este doar comitetul coordonator format din 16 persoane, 8 de la ortodocsi si 8 de la romano-catolici, si acum este favorabil faptul ca s-a reluat dialogul si s-au pus pe tapet anumite probleme, printre care eclesiologia cu implicatii directe in ceea ce priveste primatul papal si greco-catolicismul, si speram sa ajungem la un rezultat pozitiv. Deci, intalnirea aceasta stabileste temele intalnirii de anul viitor de la Belgrad, precum si calendarul acelei intrevederi din toamna anului viitor'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 947, Ultimul acces: 2024-04-18 01:35:21